Spar - Folder van 01.04.2020 tot 30.04.2020 - Pagina 27
Hier is pagina 27 van 108 pagina's van de Spar folder, geldig van 01.04.2020 tot 30.04.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
passioneel product ®
Melk omtoveren tot cheddar duurt on-
geveer 5 uur. De rauwe melk wordt eerst
gepasteuriseerd en overgepompt naar
ketels waar enzymen en startculturen de
melk vergezellen. Nadat de melk 2 uur lang
verhit wordt, houden de kaasmakers wron-
gel en wei over. Dat laatste vloeit weg door
kleine gaatjes in een lopende band.
—
Vanaf dan is er enkel nog wrongel. Bij an-
dere kazen wordt de wrongel in een vorm
geperst, maar dat is niet zo bij deze cheddar.
De droge wrongel krijgt zout over zich heen
À
en wordt gepompt naar de hoge torens.
€
E\
Dankzij het gewicht van de wrongel zakt de
=
kaas weer naar beneden. Hij belandt vervol-
#2!
yi
gens in grote plastic zakken van 20 kg. De
el
=d
zakken worden vacuüm getrokken en ge-
sloten. Ze worden in karton verpakt, krijgen
een datum en de kaas wordt gedraaid. Dan
EI
„isk
vertrekt de cheddar naar de snelkoeler. Eens
Ei
op temperatuur, worden de dozen opnieuw
ES
D
—-
=
gedraaid. De kaas gaat op paletten naar de
rijpingsplaatsen. Tijdens dat proces blijft
|
=
het gewicht stabiel.
|
\
\al
-
De volgende stap is van groot belang: het
u
testen van de cheddar op uitzicht, smaak en
we.
structuur door de kaasmakers. Zo bepalen
ze of de kaas jong verkocht wordt of dat
8
pe
hij doorrijpt naar‘mature’ of zelfs ‘vintage’
kaas. Een vintage cheddar heeft minstens
%
Spar
18 maanden gerijpt, langer mag ook.
Ge
ik |
= N
ar
Winands volgende bestemming is New-
castle West. Daar maakt de familie Cahill
al vier generaties lang kaas. Ze weten precies
hoelang een kaas moet rijpen om de beste versie
van zichzelf te zijn. Eenmaal de experts goedkeuring
geven over de rijping van de cheddar, wordt hij versneden in de juiste
grootte: blokken van 2,5 kg. Winand krijgt de eer om de eerste kaas
te selecteren die in de winkelrekken van Spar komt te liggen. Om de
cheddar tijdens het transport te beschermen, krijgt hij twee keer een
il
bad met zwarte was. De waxmachine is eigenlijk een chocolademachi-
ne. Vervolgens vertrekt hij naar het distributiecentrum in Mechelen,
den
waar hij zijn tocht verder zet naar de verschillende Spar winkels.