Delhaize - Folder van 01.12.2020 tot 31.01.2021 - Pagina 54




Hier is pagina 54 van 132 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.12.2020 tot 31.01.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

2

we

2 ]

Co

kad

e grootste uitdaging voor het kerstmenu is om

en je moet alles in de gaten houden, want kippen zijn

I

alles uit de kast te halen en het toch eenvoudig

fragiele dieren. Maar we zijn apetrots op de kwaliteit

.

te houden. Het gevogelte van CogArdenne helpt

van de kippen die we kweken.

je om deze uitdaging te doen lukken. Hun kippen

zijn afkomstig van kleine Waalse boerderijen die

“Van welk ras zijn jullie kippen?”

sr

het pluimvee op natuurlijke wijze kweken met

“Het zijn Hubbardkippen. Dat is een oud

respect voor het dierenwelzijn. Ruime heldere

kippenras met wit-rosse pluimen dat traag groeit —

kippenstallen, 100% natuurlijke voeding, een grote

we laten ze 56 dagen groeien — en dat goed bestand

buitenweide, 56 dagen om groot te worden … Dan is

is tegen ziektes. Dat is belangrijk, want zo moeten

het niet verwonderlijk dat je het verschil proeft. En

we ze niet preventief behandelen met antibiotica.

dat is nu net de trots van onze Belgische kwekers, die

Maar het is ook een ras dat bekendstaat om zijn

vol overtuiging voor hun dieren zorgen.

heerlijk vlees met vet in de spieren. En dat maakt

het lekker mals.

Of zoals Mike Krantz van Ardenne Volaille (onze

leverancier) het verwoordt: “We werken met een

“Hoe groeien de kippen op?”

dertigtal kippenboeren in Wallonië die we volgens

“Deze twee kippenstallen zijn hun thuis.

strikte criteria uitgekozen hebben, onder andere

Zoals je ziet is er veel plaats en daglicht. Op de grond

voor de kwaliteit van hun producten en het respect

ligt stro afkomstig van het graan dat ik zelf kweek.

voor het dierenwelzijn. We werken samen met

's Nachts slapen de kippen binnen en 's morgens

familiebedrijven waarvan de installaties de

doe ik de luiken open. Dan kunnen de kippen die

ambachtelijke kweek toelaten en de biologische

er zin in hebben buiten een wandelingetje doen en

noden van de kippen respecteren.

rondscharrelen. Ze hebben voer en water à volonté

tij

Ze leven gewoon hun eigen gezapige leventje.

Wanneer we op de Ferme de la Houssière

aankomen, staat de zon al laag. Onze gastheer

S Morgens wanneer Ze

stapt op ons toe en vertelt ons meteen dat we de

kippen enkel vanop afstand mogen observeren.

naar buiten gaan, kunnen

want ze schrikken erg snel. Daarop stappen we

ze

rustig naar de ruime kippenstal. Een tiental kippen

scharrelt nog buiten rond de stal waarvan de luiken

wagenwijd openstaan. Alles is peis en vree. Kristof

Een plezier

gaat voorzichtig twee kleine kippen halen voor

om ernaar te kijken!”

de foto en stopt er eentje in de handen van onze

“Over voer gesproken, wat krijgen ze te eten?”

Goebeziger (hij is wat overrompeld, maar het dier

vindt het allemaal top). Na de foto's verklapt Kristof

“Granen. Hun voeding bestaat uit 40% mais,

zijn kweekgeheimen aan Minh-Tri. Hij is trots op

en verder tarwe en soja, waar we dan nog oliën en

zijn kwaliteitsproduct. Zijn passie en toewijding

mineralen aan toevoegen zodat het voeder goed

schemeren door in zijn verhaal.

uitgebalanceerd is. Zoals je ziet is de mengeling

grof gebroken, zodat de kippen hun natuurlijk

“Hoe ben je eigenlijk kippenkweker

pikgedrag behouden.

geworden?”

“Dit was de boerderij van mijn ouders.

“Wat is het verschil tussen jouw kippen en

Ik ben hier geboren. Voor mij was dit mijn leven, dus

conventionele kippen?”

was het logisch dat ik de boerderij zou overnemen.

“De smaak! Maar ook hun fijne vlees en

Ik deed eerst aan runderteelt, maar in 2012 wilden

grootte. Onze kippen zijn fijner en minder dik dan

mijn vrouw en ik een frisse wind laten waaien door

conventionele kippen, dus is hun smaak meer

onze boerderij. We hadden het idee om pluimvee van

uitgesproken. En omdat ik hen mais geef, is hun

de beste kwaliteit te kweken. Zo is het begonnen. We

vlees lichtjes geel en uitzonderlijk sappig. Als je ze in

droomden van een kippenstal op mensenmaat, met

de oven klaarmaakt, zul je zien dat het vel heerlijk

optimale leefomstandigheden voor onze gevleugelde

krokant wordt

Een echte delicatesse! Dat is precies

hoe we onze kip graag hebben.

vrienden. De kippenkweek is een heel ander paar

mouwen dan de runderteelt

Het is delicaat werk

FE

54

4

pe

se