Delhaize - Folder van 01.12.2020 tot 31.01.2021 - Pagina 54
Hier is pagina 54 van 132 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.12.2020 tot 31.01.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
2
we
2 ]
Co
kad
e grootste uitdaging voor het kerstmenu is om
en je moet alles in de gaten houden, want kippen zijn
I
alles uit de kast te halen en het toch eenvoudig
fragiele dieren. Maar we zijn apetrots op de kwaliteit
.
te houden. Het gevogelte van CogArdenne helpt
van de kippen die we kweken.
je om deze uitdaging te doen lukken. Hun kippen
zijn afkomstig van kleine Waalse boerderijen die
“Van welk ras zijn jullie kippen?”
sr
het pluimvee op natuurlijke wijze kweken met
“Het zijn Hubbardkippen. Dat is een oud
respect voor het dierenwelzijn. Ruime heldere
kippenras met wit-rosse pluimen dat traag groeit —
kippenstallen, 100% natuurlijke voeding, een grote
we laten ze 56 dagen groeien — en dat goed bestand
buitenweide, 56 dagen om groot te worden … Dan is
is tegen ziektes. Dat is belangrijk, want zo moeten
het niet verwonderlijk dat je het verschil proeft. En
we ze niet preventief behandelen met antibiotica.
dat is nu net de trots van onze Belgische kwekers, die
Maar het is ook een ras dat bekendstaat om zijn
vol overtuiging voor hun dieren zorgen.
heerlijk vlees met vet in de spieren. En dat maakt
het lekker mals.
Of zoals Mike Krantz van Ardenne Volaille (onze
leverancier) het verwoordt: “We werken met een
“Hoe groeien de kippen op?”
dertigtal kippenboeren in Wallonië die we volgens
“Deze twee kippenstallen zijn hun thuis.
strikte criteria uitgekozen hebben, onder andere
Zoals je ziet is er veel plaats en daglicht. Op de grond
voor de kwaliteit van hun producten en het respect
ligt stro afkomstig van het graan dat ik zelf kweek.
voor het dierenwelzijn. We werken samen met
's Nachts slapen de kippen binnen en 's morgens
familiebedrijven waarvan de installaties de
doe ik de luiken open. Dan kunnen de kippen die
ambachtelijke kweek toelaten en de biologische
er zin in hebben buiten een wandelingetje doen en
noden van de kippen respecteren.
rondscharrelen. Ze hebben voer en water à volonté
tij
Ze leven gewoon hun eigen gezapige leventje.
Wanneer we op de Ferme de la Houssière
aankomen, staat de zon al laag. Onze gastheer
S Morgens wanneer Ze
stapt op ons toe en vertelt ons meteen dat we de
kippen enkel vanop afstand mogen observeren.
naar buiten gaan, kunnen
want ze schrikken erg snel. Daarop stappen we
ze
rustig naar de ruime kippenstal. Een tiental kippen
scharrelt nog buiten rond de stal waarvan de luiken
wagenwijd openstaan. Alles is peis en vree. Kristof
Een plezier
gaat voorzichtig twee kleine kippen halen voor
om ernaar te kijken!”
de foto en stopt er eentje in de handen van onze
“Over voer gesproken, wat krijgen ze te eten?”
Goebeziger (hij is wat overrompeld, maar het dier
vindt het allemaal top). Na de foto's verklapt Kristof
“Granen. Hun voeding bestaat uit 40% mais,
zijn kweekgeheimen aan Minh-Tri. Hij is trots op
en verder tarwe en soja, waar we dan nog oliën en
zijn kwaliteitsproduct. Zijn passie en toewijding
mineralen aan toevoegen zodat het voeder goed
schemeren door in zijn verhaal.
uitgebalanceerd is. Zoals je ziet is de mengeling
grof gebroken, zodat de kippen hun natuurlijk
“Hoe ben je eigenlijk kippenkweker
pikgedrag behouden.
geworden?”
“Dit was de boerderij van mijn ouders.
“Wat is het verschil tussen jouw kippen en
Ik ben hier geboren. Voor mij was dit mijn leven, dus
conventionele kippen?”
was het logisch dat ik de boerderij zou overnemen.
“De smaak! Maar ook hun fijne vlees en
Ik deed eerst aan runderteelt, maar in 2012 wilden
grootte. Onze kippen zijn fijner en minder dik dan
mijn vrouw en ik een frisse wind laten waaien door
conventionele kippen, dus is hun smaak meer
onze boerderij. We hadden het idee om pluimvee van
uitgesproken. En omdat ik hen mais geef, is hun
de beste kwaliteit te kweken. Zo is het begonnen. We
vlees lichtjes geel en uitzonderlijk sappig. Als je ze in
droomden van een kippenstal op mensenmaat, met
de oven klaarmaakt, zul je zien dat het vel heerlijk
optimale leefomstandigheden voor onze gevleugelde
krokant wordt
Een echte delicatesse! Dat is precies
hoe we onze kip graag hebben.
vrienden. De kippenkweek is een heel ander paar
mouwen dan de runderteelt
Het is delicaat werk
FE
54
4
pe
se