Delhaize - Folder van 01.04.2020 tot 31.05.2020 - Pagina 46
Hier is pagina 46 van 130 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.04.2020 tot 31.05.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
r heerst een gematigd klimaat, op een boogscheut
20 schapen begonnen. Mijn zussen en ik hebben
E
van de zee. De weilanden zijn er overgeleverd aan
onze ouders al van kleins af aan geholpen. Het was
de wind en de regen. En de natuurelementen zorgen
voor mij vanzelfsprekend dat ik de fakkel ooit zou
ervoor dat het eiland bijzonder vruchtbaar is. Ierland
overnemen. En zoals je ziet, helpt mijn moeder oo!
is een indrukwekkend patchwork van weiden vol
nog elke dag mee!”
mals gras en klaver, een echt paradijs voor schapen.
Er zijn in het hel
land trouwens net zoveel schapen
Nicolas: “Hoe ziet een doordeweekse werkdag er voor jou uit?”
Is inwoners. Op elke hoek van de weiden vind je wel
William: “Ik sta vroeg op. Rond 7 uur ben ik al op pad
een schapenboerderij. Die behoren toe aan families
om mijn kudde te inspecteren. Ik kijk of de nacht
die de traditionele, natuurlijke kweekmethoden
goed verlopen is en of alle dieren er nog zijn en niets
verder zetten en ze van generatie op generatie
mankeren. Een schapenhouderij in de open lucht
overdragen.
trekt wel eens roofdieren aan (loslopende honden,
nvdr). Elke ochtend ververs ik ook het water in de
De boerderij van William bevestigt de regel, want
troggen. Het is heel belangrijk dat schapen vers,
hij nam het familiebedrijf over van zijn vader, die
schoon water hebben. Het water dat ik gebruik, komt
10 jaar geleden stierf. Maar zijn moeder, 77 lentes
van een bron in mijn hoger gelegen velden.”
jong, steekt nog altijd de handen uit de mouwen op
de boerderij. Alice is een kleine, tengere vrouw die
ke dag met haar zoon de weiden intrekt om de
“Ons gras is goud voor
dieren te verzorgen.
onze lammeren!”
De boerderij van William ligt in Kilcandra, op een
Nicolas: “Je kweekt de dieren op een bijna natuurlijke wijze
steenworp van het stadje Kilbride in het graafschap
met veel respect voor het dierenwelzijn. Kun je ons daar wat
Wicklow. De heuvelachtige weilanden zijn een
meer over vertellen?”
paradijs voor zijn schapenkudde: een honderdtal!
William: “Jazeker! Zoals de meeste kuddes in Ierland
ooien, rammen en lammeren grazen, stoeien en
lopen mijn schapen ook vrij rond en kunnen ze
genieten in de open lucht (en maken zich uit de
zich totaal natuurlijk voeden met al het goede dat
voeten zodra we dichterbij komen). Zoals het
ze in de weide vinden. Weet je, het regent hier veel.
merendeel van de Ierse landbouwers, kweekt
De regen zorgt voor een bijzonder rijk ecosysteem
lliam zijn dieren met veel zorg, zowel voor het
in onze weilanden (In Ierland groeit het gras langer
dan in andere Europese landen, n.vd.r.). Er groeit
dierenwelzijn als voor het milieu. De lammeren
worden 3 à 4 maanden met moedermelk gezoogd
veel klaver en dat is zeer voedzaam voor schapen.
vooraleer ze buiten de weide ingaan. Daar grazen
Daarnaast zijn de uitgestrekte weiden ideaal voor
ze het ‘groene Ierse goud’ (een treffende metafoor
onze dieren. Ze hebben er een rustig, ongestoord
volgens William), uiterst voedzaam weidegras. Nu
leventje zonder stress. Voor Ierse veehouders is
begrijpen we waarom het Ierse lamsvlees zo mals en
dierenwelzijn bovendien van het allergrootste
smaakvol is.
belang. Ze verzorgen hun beesten alsof het leden
van de familie zijn. En soms zelfs beter dan dat!
Nicolas Charles-Pirlot: “Hi William! Hoe wordt iemand
(knipoogt)”
landbouwer in lerland?”
William Hamilton: “Hello Nicolas. In Ierland word je
Nicolas: “Is dat het geheim achter die heerlijke smaak van
geen landbouwer, je wordt al
landbouwer geboren
lers lamsvlees?”
acht). Ik was amper 6 jaar toen mijn ouders deze
William: “Indeed, Nicolas. Als een dier een gezapig
boerderij en de bijhorende velden kochten. Toen.
leventje leidt, is zijn vlees malser, minder
waren het nog niet de mooie weilanden die je nu
zuur en heeft het meer smaak. De traditionel
ziet. De velden stonden vol bomen en planten, maar
schapenhouderij in openlucht zorgt er ook voor dat
met een schop, zaag en een paar emmers hebben
het lamsvlees uiterst voedzaam is. Vertrek dus zeker
niet van het eiland voor je het zelf geproefd hebt!”
mijn ouders eigenhandig de weiden aangelegd
om schapen te kunnen houden. Ze zijn toen met