Delhaize - Folder van 01.04.2020 tot 31.05.2020 - Pagina 46




Hier is pagina 46 van 130 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.04.2020 tot 31.05.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

r heerst een gematigd klimaat, op een boogscheut

20 schapen begonnen. Mijn zussen en ik hebben

E

van de zee. De weilanden zijn er overgeleverd aan

onze ouders al van kleins af aan geholpen. Het was

de wind en de regen. En de natuurelementen zorgen

voor mij vanzelfsprekend dat ik de fakkel ooit zou

ervoor dat het eiland bijzonder vruchtbaar is. Ierland

overnemen. En zoals je ziet, helpt mijn moeder oo!

is een indrukwekkend patchwork van weiden vol

nog elke dag mee!”

mals gras en klaver, een echt paradijs voor schapen.

Er zijn in het hel

land trouwens net zoveel schapen

Nicolas: “Hoe ziet een doordeweekse werkdag er voor jou uit?”

Is inwoners. Op elke hoek van de weiden vind je wel

William: “Ik sta vroeg op. Rond 7 uur ben ik al op pad

een schapenboerderij. Die behoren toe aan families

om mijn kudde te inspecteren. Ik kijk of de nacht

die de traditionele, natuurlijke kweekmethoden

goed verlopen is en of alle dieren er nog zijn en niets

verder zetten en ze van generatie op generatie

mankeren. Een schapenhouderij in de open lucht

overdragen.

trekt wel eens roofdieren aan (loslopende honden,

nvdr). Elke ochtend ververs ik ook het water in de

De boerderij van William bevestigt de regel, want

troggen. Het is heel belangrijk dat schapen vers,

hij nam het familiebedrijf over van zijn vader, die

schoon water hebben. Het water dat ik gebruik, komt

10 jaar geleden stierf. Maar zijn moeder, 77 lentes

van een bron in mijn hoger gelegen velden.”

jong, steekt nog altijd de handen uit de mouwen op

de boerderij. Alice is een kleine, tengere vrouw die

ke dag met haar zoon de weiden intrekt om de

“Ons gras is goud voor

dieren te verzorgen.

onze lammeren!”

De boerderij van William ligt in Kilcandra, op een

Nicolas: “Je kweekt de dieren op een bijna natuurlijke wijze

steenworp van het stadje Kilbride in het graafschap

met veel respect voor het dierenwelzijn. Kun je ons daar wat

Wicklow. De heuvelachtige weilanden zijn een

meer over vertellen?”

paradijs voor zijn schapenkudde: een honderdtal!

William: “Jazeker! Zoals de meeste kuddes in Ierland

ooien, rammen en lammeren grazen, stoeien en

lopen mijn schapen ook vrij rond en kunnen ze

genieten in de open lucht (en maken zich uit de

zich totaal natuurlijk voeden met al het goede dat

voeten zodra we dichterbij komen). Zoals het

ze in de weide vinden. Weet je, het regent hier veel.

merendeel van de Ierse landbouwers, kweekt

De regen zorgt voor een bijzonder rijk ecosysteem

lliam zijn dieren met veel zorg, zowel voor het

in onze weilanden (In Ierland groeit het gras langer

dan in andere Europese landen, n.vd.r.). Er groeit

dierenwelzijn als voor het milieu. De lammeren

worden 3 à 4 maanden met moedermelk gezoogd

veel klaver en dat is zeer voedzaam voor schapen.

vooraleer ze buiten de weide ingaan. Daar grazen

Daarnaast zijn de uitgestrekte weiden ideaal voor

ze het ‘groene Ierse goud’ (een treffende metafoor

onze dieren. Ze hebben er een rustig, ongestoord

volgens William), uiterst voedzaam weidegras. Nu

leventje zonder stress. Voor Ierse veehouders is

begrijpen we waarom het Ierse lamsvlees zo mals en

dierenwelzijn bovendien van het allergrootste

smaakvol is.

belang. Ze verzorgen hun beesten alsof het leden

van de familie zijn. En soms zelfs beter dan dat!

Nicolas Charles-Pirlot: “Hi William! Hoe wordt iemand

(knipoogt)”

landbouwer in lerland?”

William Hamilton: “Hello Nicolas. In Ierland word je

Nicolas: “Is dat het geheim achter die heerlijke smaak van

geen landbouwer, je wordt al

landbouwer geboren

lers lamsvlees?”

acht). Ik was amper 6 jaar toen mijn ouders deze

William: “Indeed, Nicolas. Als een dier een gezapig

boerderij en de bijhorende velden kochten. Toen.

leventje leidt, is zijn vlees malser, minder

waren het nog niet de mooie weilanden die je nu

zuur en heeft het meer smaak. De traditionel

ziet. De velden stonden vol bomen en planten, maar

schapenhouderij in openlucht zorgt er ook voor dat

met een schop, zaag en een paar emmers hebben

het lamsvlees uiterst voedzaam is. Vertrek dus zeker

niet van het eiland voor je het zelf geproefd hebt!”

mijn ouders eigenhandig de weiden aangelegd

om schapen te kunnen houden. Ze zijn toen met