Delhaize - Folder van 01.04.2020 tot 31.05.2020 - Pagina 29
Hier is pagina 29 van 130 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.04.2020 tot 31.05.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
LOKAAL VERHAAL JA
66
ASPERGES, MAAR DAN BETER
Door de asperges van onze producent Tijskens-Bries
Deze primeurasperges
te kopen, ben je echt ‘goe bezig' want:
v
v
v
worden
JE GENIET VAN
JE CONSUMEERT EEN
JE STEUNT EEN
EEN VERS
LOKAAL PRODUCT
BELGISCHE
SEIZOENSPRODUCT
MET EEN KLEINERE
PRODUCENT
speciaal
OP HET HOOGTEPUNT
ECOLOGISCHE
WAARDOOR JE NOG
VAN ZIJN SMAAK.
VOETAFDRUK
MEER VAN ZIJN
voor Delhaize
(MINDER
VAKMANSCHAP
TRANSPORT).
KUNT GENIETEN.
geteeld
en hebben een
VAN HET ZAADJE TOT OP JE BORD
Je hebt geduld nodig om asperges te telen. Tussen het zaaien
uitzonderlijk zachte
en de eerste oogst moet je 2.à 3 jaar wachten. Als het ultieme
smaak.
moment aangebroken is, moet je de mouwen opstropen want
asperges worden met de hand geoogst. Hier komt heel wat
vakmanschap bij kijken. Je moet goed inschatten wanneer de
asperges door het oppervlak gaan breken en ze net voordien
e oude Egyptenaren kenden de (wilde) asperges
steken (want als er lucht aankomt, worden de asperges groen)
D
Daarvoor wordt een speciaal aspergemes of -steker gebruikt
al, maarhet zijn de Romeinen die ze begonnen
te verbouwen. Ze waren lang een delicatesse voor
die je langs de scheut steekt om hem zo diep mogelijk afte
de rijken, maar in de 19de eeuw kwamen ze ook
snijden. Dit werk gebeurt’s morgens vroeg zodat de groenten
binnen het bereik van de gewone man en vrouw.
nog dezelfde dag in je supermarkt liggen. Zo kun jij maximaal
genieten van hun versheid!
Ze werden toen in België op almaar grotere schaal
gekweekt. In Noord-Limburg worden bijv. al 150 jaar
asperges geteeld. Deze scheutgroenten staan voor
hen symbool voor hun streek. De Limburgers kopen.
hun verse asperges tijdens de pluk dan ook gewoon
HOE ASPERGES BEREIDEN?
bij de tuinbouwer zelf.
|
||
|
f
fr
Hilde Tijskens en Sooi Bries kweken al meer
==
dan 30 jaar asperges in Peer. De grond van hun
A
velden is licht en zanderig, ideaal om er het ‘witte
Vd
Ae
goud’ op te telen, zoals de asperges daar wel eens
Ph
ne.
Fe
4
>
genoemd worden. Het is de grond die de asperges
HET EERSTE WAT JE DOET, IS DE
#
hun supersmaak geeft. En om alle Goebezigers er
ASPERGES SCHILLEN, VAN NET
van te kunnen laten genieten, vroeg Delhaize het
ONDER DE PUNT TOT AAN DE BASIS
VERVOLGENS SNUD JE
koppel enkele jaren geleden om hun productie uit
(VOORZICHTIG, ZODAT ZE NIET
HET HARDE DEEL
te breiden.
BREKEN).
(DE VOET) AF.
Het vakmanschap van Tijskens en Bries is tot
ver buiten Vlaanderen gekend. De aarderuggen
waaronder hun asperges groeien, worden
zorgvuldig afgeschermd, bevochtigd en verwarmd.
tt
De eerste mooie witte scheuten komen elk
ER
1
4 «
See,
a
jaar rond 20 maart uit de grond piepen en het
seizoen wordt traditioneel afgesloten op 24 juni,
de feestdag van Sint-Jan. Dat betekent dat je
DOMPEL ZE MET DE PUNTEN
3 maanden (3 hele maanden!) ongebreideld
OMHOOG 1 À 2 MIN IN GEZOUTEN
kunt genieten van deze heerlijke, lokale
WE RADEN JE AAN OM JE
KOKEND WATER. JE KUNT ZE OOK
seizoensgroente met haar subtiele smaak.
ASPERGES IN EEN BUSSEL
STOMEN OF IN DE PAN BAKKEN
Op Vlaamse wijze, in een soep, gegrild, bij de
SAMEN TE BINDEN.
MET EEN BEETJE OLIE OF BOTER.
pasta … Met de Limburgse primeurasperges kun je
alle kanten op. Een echte schat van bij ons!
29