Delhaize - Folder van 01.04.2020 tot 31.05.2020 - Pagina 29




Hier is pagina 29 van 130 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.04.2020 tot 31.05.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

LOKAAL VERHAAL JA

66

ASPERGES, MAAR DAN BETER

Door de asperges van onze producent Tijskens-Bries

Deze primeurasperges

te kopen, ben je echt ‘goe bezig' want:

v

v

v

worden

JE GENIET VAN

JE CONSUMEERT EEN

JE STEUNT EEN

EEN VERS

LOKAAL PRODUCT

BELGISCHE

SEIZOENSPRODUCT

MET EEN KLEINERE

PRODUCENT

speciaal

OP HET HOOGTEPUNT

ECOLOGISCHE

WAARDOOR JE NOG

VAN ZIJN SMAAK.

VOETAFDRUK

MEER VAN ZIJN

voor Delhaize

(MINDER

VAKMANSCHAP

TRANSPORT).

KUNT GENIETEN.

geteeld

en hebben een

VAN HET ZAADJE TOT OP JE BORD

Je hebt geduld nodig om asperges te telen. Tussen het zaaien

uitzonderlijk zachte

en de eerste oogst moet je 2.à 3 jaar wachten. Als het ultieme

smaak.

moment aangebroken is, moet je de mouwen opstropen want

asperges worden met de hand geoogst. Hier komt heel wat

vakmanschap bij kijken. Je moet goed inschatten wanneer de

asperges door het oppervlak gaan breken en ze net voordien

e oude Egyptenaren kenden de (wilde) asperges

steken (want als er lucht aankomt, worden de asperges groen)

D

Daarvoor wordt een speciaal aspergemes of -steker gebruikt

al, maarhet zijn de Romeinen die ze begonnen

te verbouwen. Ze waren lang een delicatesse voor

die je langs de scheut steekt om hem zo diep mogelijk afte

de rijken, maar in de 19de eeuw kwamen ze ook

snijden. Dit werk gebeurt’s morgens vroeg zodat de groenten

binnen het bereik van de gewone man en vrouw.

nog dezelfde dag in je supermarkt liggen. Zo kun jij maximaal

genieten van hun versheid!

Ze werden toen in België op almaar grotere schaal

gekweekt. In Noord-Limburg worden bijv. al 150 jaar

asperges geteeld. Deze scheutgroenten staan voor

hen symbool voor hun streek. De Limburgers kopen.

hun verse asperges tijdens de pluk dan ook gewoon

HOE ASPERGES BEREIDEN?

bij de tuinbouwer zelf.

|

||

|

f

fr

Hilde Tijskens en Sooi Bries kweken al meer

==

dan 30 jaar asperges in Peer. De grond van hun

A

velden is licht en zanderig, ideaal om er het ‘witte

Vd

Ae

goud’ op te telen, zoals de asperges daar wel eens

Ph

ne.

Fe

4

>

genoemd worden. Het is de grond die de asperges

HET EERSTE WAT JE DOET, IS DE

#

hun supersmaak geeft. En om alle Goebezigers er

ASPERGES SCHILLEN, VAN NET

van te kunnen laten genieten, vroeg Delhaize het

ONDER DE PUNT TOT AAN DE BASIS

VERVOLGENS SNUD JE

koppel enkele jaren geleden om hun productie uit

(VOORZICHTIG, ZODAT ZE NIET

HET HARDE DEEL

te breiden.

BREKEN).

(DE VOET) AF.

Het vakmanschap van Tijskens en Bries is tot

ver buiten Vlaanderen gekend. De aarderuggen

waaronder hun asperges groeien, worden

zorgvuldig afgeschermd, bevochtigd en verwarmd.

tt

De eerste mooie witte scheuten komen elk

ER

1

4 «

See,

a

jaar rond 20 maart uit de grond piepen en het

seizoen wordt traditioneel afgesloten op 24 juni,

de feestdag van Sint-Jan. Dat betekent dat je

DOMPEL ZE MET DE PUNTEN

3 maanden (3 hele maanden!) ongebreideld

OMHOOG 1 À 2 MIN IN GEZOUTEN

kunt genieten van deze heerlijke, lokale

WE RADEN JE AAN OM JE

KOKEND WATER. JE KUNT ZE OOK

seizoensgroente met haar subtiele smaak.

ASPERGES IN EEN BUSSEL

STOMEN OF IN DE PAN BAKKEN

Op Vlaamse wijze, in een soep, gegrild, bij de

SAMEN TE BINDEN.

MET EEN BEETJE OLIE OF BOTER.

pasta … Met de Limburgse primeurasperges kun je

alle kanten op. Een echte schat van bij ons!

29