Delhaize - Folder van 16.12.2019 tot 31.01.2020 - Pagina 56
Hier is pagina 56 van 124 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 16.12.2019 tot 31.01.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
SE
=
E
Ent
23
EZ
M
GS
en
=
y
67
ei
\
#4,
zl
al
Ge spy
Ne
”
aul-Frangois Vranken behaaldeeen diploma
frisser en gemakkelijker om te drinken, ook als
a
B
echten aan de Universiteit van Luik in 1970.
aperitief. We hebben het eerst met 100.000 flessen.
Hij had altijd al een zwak voor luxeproducten. In
geprobeerd en dat was een onverhoopt succes.
hetbegin kwamen daar niet veel druiven, persen
Dankzij dit experiment is de champagne geëvolueerd
of wijnkelders aan te pas, maar gaandeweg leerde
van dessertwijn naar aperitiefwijn”
hij wijnbouwers uit de champagnestreek kennen
6
en sprong de vonk over. Zo kocht hij zijn eerste
emmer: “Welke druivensoorten wordener voor
wijnstokken.
jullie champagnes gebruikt?”
8
Paur-rrangors: “Chardonnay, pinot noir en pinot
Toen hij met zijn eigen productie begon, liep Paul-
meunier: Chardonnay zorgt voor een frisse, verfijnde
champagne, de pinot noir geeft hem kracht en met
Frangois Willy Bizet, wijnkoper bij Delhaize, tegen
het lijf. Deze twee mannen hadden een droom:
de pinot meunier brengen we de twee andere
champagne inde markt zetten als “een lichte, frisse
karakters samen”
en vrolijke wijn die perfect als aperitief gedronken
kan worden” in plaats van enkel bij het dessert.
peumepe: “Voel je in jouw branche de effecten van
Paul-François liet de cognac achterwege in het
de klimaatopwarming?”
productieproces (deze drank werd vroeger vaak
paur-rRancors: “Zeker weten. Toen ik begon, werden
gebruikt in champagnes) en maakte champagne op
de druiven grosso modotussen5 en 15 oktober
basis van een assemblage van chardonnaydruiven.
geplukt. Tegenwoordig beginnen we op 25 augustusen
Een ware revolutie! Zo werd champagne veel
zijn weop 15 september al klaar. Dat is meer dan een
N
toegankelijker als aperitief.
maand vroeger … Trouwens, bij ons zullen tegen 2023
alle bedrijfswagens elektrisch rijden. Maar om op de
Vandaag staat Paul-Frangois aan het roer
champagneterug te komen, we zijn ookeen vande
van een wijngaard van zo’n 300 hectare in de
pioniers in duurzame wijnteelt. We zijn al jaren bezig
—
champagnestreek. Al sinds het prille begin draagt hij
om ons water- en energieverbruik afte bouwen, om
het milieu een warm hart toe. Hij is ervan overtuigd
ons afval beter te beheren, om insecten te bestrijden
datde natuur enkel haar dierbaarste schatten vrijgeeft
met biologische middelen en om de biodiversiteit
als je haar met respect behandelt. Zo was hij de eerste
in onze wijngaarden te verbeteren door andere
ME.
wijnbouwer die andere gewassen tussen zijn druiven
gewassen tussen de wijnstokken te planten”
plantte om de biodiversiteit te verbeteren. Wij zijn
alvast fan. Maar we zijn ooktrots dat we vanaf het
“Een wijnboer die van
begin in Paul-Frangois geloofden en aan het succes
.
4
van dit uitzonderlijke product hebben bijgedragen.
J
jn wijngaarden houdt,
pumepe HEINE: “Hallo, hoe ben je op het idee
wil er natuurlijk ook
gekomen om een ‘Maison de Champagne’ te stichten
goed zorg voor dragen.”
naje rechtenstudies?”
PAUL-FRANGOIS VRANKEN: “Goeiedag, Een opleiding
puuappe: “Wat is jouw favoriete champagne?”
rechten opent heel wat deuren. Je leert jezelf inte
paur-rrangors: “Dat is een moeilijke vraag. Maar
dekken en je onderneming te beschermen. Want
als ikecht moet kiezen, dan vind ik de magnum
voor een onderneming moet je veel met anderen
La Demoiselle Tête de Cuvée (exclusief bij Delhaize,
samenwerken. Vooral in ons geval, want ongeveer
nvd.r)echttop”
70% van onze druiven komt van externe wijnbouwers.
Westaan voortdurend in contact met hen om voor een.
emmer: “Heb je een paar degustatietips voor ons?”
optimale bevoorrading te zorgen. Kennis van het recht
PAUL-FRANGO1S: “Natuurlijk. Wat betreft de
komt in die context goed van pas”
temperatuur, ser veer je een champagne best tussen
Ten 9°C. Persoonlijk vind ik hem nog beter als je hem
eunuappe: “Hoe benje tot de nauwe samenwerking
een kwartiertje voordien uit de koelkast haalt, zodat
>
=—
met Delhaize gekomen?”
hij 12°C is. Ten tweede moet je hem uit grote glazen
ES
PAuz-rRANÇOIS: “We zijn in 1977 al beginnen
drinken, zoals een tulpglas. Een flûte of fluitglasis
samenwerken toen ik een bezoek kreeg van de
voor mij achterhaald. Over een coupe heb ik niet echt
toenmalige wijnkoper van Delhaize. Samen met
een mening … Mijn vrouw drinkthaar champagne
mijnheer Bizet hadden wetoen het idee om de cognac
bijv. liefst uit een coupe. Er is ook niets mis met
En
uit de champagne te halen, want een wijnboer die van
dat typisch vrouwelijke glas, vooral als je weet dat
zijn wijngaarden houdt, wil de vruchten ervan niet
champagne wereldwijd vooral dankzij vrouwen
nodeloos transformeren. Zo werd onze champagne
populair is geworden.”
mnd
2
Ed
72
A
7
5
2-MienieuChampagnendd 55