Spar - Folder van 22.04.2021 tot 30.04.2021 - Pagina 101
Hier is pagina 101 van 108 pagina's van de Spar folder, geldig van 22.04.2021 tot 30.04.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
rum®
ED
KLEUR
g
Rum in vijf
Experts vinden het misschien wat
stappen
kort door de bocht, maar ruwweg,
1. Persing
kan je rum onderverdelen volgens
Kleur. Witte rum is gewoonlijk
De sappen worden uit
het suikerriet geperst om
jong(er). Gouden rum rijpte kort
het bijproduct melasse te
en bevat mogelijk karamel. Don-
kere rum rijpte langer en kan ook
creëren. Sommige rum,
vooral die in Franse stijl
karamel bevatten. Spiced rum is
een blend van (meestal gouden)
gebruiken vers suikerrietsap
of suikerrietsiroop.
IGINE
rum waaraan nog kruiden worden
ds de 17de eeuw zijn de landen uit
toegevoegd. Zwarte rum is wel-
degelijk een categorie apart, want
2. Fermentatie
Caraïben onlosmakelijk verbonden
Na toevoeging van gisten
rum. Slaven ontdekten t
at je
die krijgt zijn Kleur niet of slechts
water vindt de fermentatie
se tot alcohol kon fe:
heel beperkt via rijping op houten.
plaats.
le vele scheeps!
vaten. De toevoeging van me-
Amerika en
lasse, karamel of zelfs beide geeft
3. Distillatie
geen tijd razend popult
zwarte rum zijn donkere kleur en
Distillatie gebeurt in een
extra smaak.
pot still (batchproces) of een
Vroeger kon je rum nog m4
column still (continu proces)
delen volgens de kolonisat
tore:
vd
producerende land. Zo maakten onder
Een pot still geeft hogere
alcoholpercentages en meer
meer Jamaica, Barbados en Trinidad
Inlanden als Martinique en Guade-
aroma's. In praktijk wordt de
rum in Engelse stijl. Die werden in bat-
loupe deden ze het nog anders, want
meeste rum tegenwoordig
ches gedistilleerd via pot stills - beeld
de Franse stijl gebruikte geen melasse
volgens column still gemaakt
je grote koperen kuipen in - en stonden
maar suikerrietsap.
bekend om hun krachtige smaken,
al dan niet geblend met een
rum van pot still
zoetigheid en prominente kruiden. Rum
Tegenwoordig zet d
in Spaanse stijl -denk aan Cuba, de
toon. De meeste p
den over naar Ì
4. Rijping in vaten
Dominicaanse Republiek en Guatemala
De rijpingsduur en mate van
- distilleerden via een continu proces
constante
met kolomdestillatie. Beeld j je dan
verkoling van het hout geeft
rum zijn rijke kleur en unieke
een lange pilaar met verd:
smaak. Veel rum wordt
Rum in Spaanse stijl kon variëre:
gemaakt in bourbonvaten:
licht en soepel tot rond en complex.
5. Blenden
De meeste rumdranken zijn
het resultaat van een blend.
Producenten verkrijgen zo
het juiste smaakprofiel en
garanderen een constante
Eu
kwaliteit en een uniek
LEEFTIJD EN %
product.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld whisky, moet de leeftijd
van een rum niet vermeld worden. Dat zou ook complex
zijn, want het eindproduct is meestal een blend van
verschillende rum. De hoeveelheid alcohol is een betere
graadmeter om te weten met welke rum je te maken
Maak je keuze tussen
hebt. Gewoonlijk bevat een rum ongeveer 40% alcohol.
De straffere varianten zijn Navy Strength (rond de 50%)
P uitstekende vums
en overproof (alles wat nog straffer is, vaak 75,5%)
op p. 103
Ons vakmanschap drink je met verstand