Spar - Folder van 22.04.2021 tot 30.04.2021 - Pagina 101




Hier is pagina 101 van 108 pagina's van de Spar folder, geldig van 22.04.2021 tot 30.04.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

rum®

ED

KLEUR

g

Rum in vijf

Experts vinden het misschien wat

stappen

kort door de bocht, maar ruwweg,

1. Persing

kan je rum onderverdelen volgens

Kleur. Witte rum is gewoonlijk

De sappen worden uit

het suikerriet geperst om

jong(er). Gouden rum rijpte kort

het bijproduct melasse te

en bevat mogelijk karamel. Don-

kere rum rijpte langer en kan ook

creëren. Sommige rum,

vooral die in Franse stijl

karamel bevatten. Spiced rum is

een blend van (meestal gouden)

gebruiken vers suikerrietsap

of suikerrietsiroop.

IGINE

rum waaraan nog kruiden worden

ds de 17de eeuw zijn de landen uit

toegevoegd. Zwarte rum is wel-

degelijk een categorie apart, want

2. Fermentatie

Caraïben onlosmakelijk verbonden

Na toevoeging van gisten

rum. Slaven ontdekten t

at je

die krijgt zijn Kleur niet of slechts

water vindt de fermentatie

se tot alcohol kon fe:

heel beperkt via rijping op houten.

plaats.

le vele scheeps!

vaten. De toevoeging van me-

Amerika en

lasse, karamel of zelfs beide geeft

3. Distillatie

geen tijd razend popult

zwarte rum zijn donkere kleur en

Distillatie gebeurt in een

extra smaak.

pot still (batchproces) of een

Vroeger kon je rum nog m4

column still (continu proces)

delen volgens de kolonisat

tore:

vd

producerende land. Zo maakten onder

Een pot still geeft hogere

alcoholpercentages en meer

meer Jamaica, Barbados en Trinidad

Inlanden als Martinique en Guade-

aroma's. In praktijk wordt de

rum in Engelse stijl. Die werden in bat-

loupe deden ze het nog anders, want

meeste rum tegenwoordig

ches gedistilleerd via pot stills - beeld

de Franse stijl gebruikte geen melasse

volgens column still gemaakt

je grote koperen kuipen in - en stonden

maar suikerrietsap.

bekend om hun krachtige smaken,

al dan niet geblend met een

rum van pot still

zoetigheid en prominente kruiden. Rum

Tegenwoordig zet d

in Spaanse stijl -denk aan Cuba, de

toon. De meeste p

den over naar Ì

4. Rijping in vaten

Dominicaanse Republiek en Guatemala

De rijpingsduur en mate van

- distilleerden via een continu proces

constante

met kolomdestillatie. Beeld j je dan

verkoling van het hout geeft

rum zijn rijke kleur en unieke

een lange pilaar met verd:

smaak. Veel rum wordt

Rum in Spaanse stijl kon variëre:

gemaakt in bourbonvaten:

licht en soepel tot rond en complex.

5. Blenden

De meeste rumdranken zijn

het resultaat van een blend.

Producenten verkrijgen zo

het juiste smaakprofiel en

garanderen een constante

Eu

kwaliteit en een uniek

LEEFTIJD EN %

product.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld whisky, moet de leeftijd

van een rum niet vermeld worden. Dat zou ook complex

zijn, want het eindproduct is meestal een blend van

verschillende rum. De hoeveelheid alcohol is een betere

graadmeter om te weten met welke rum je te maken

Maak je keuze tussen

hebt. Gewoonlijk bevat een rum ongeveer 40% alcohol.

De straffere varianten zijn Navy Strength (rond de 50%)

P uitstekende vums

en overproof (alles wat nog straffer is, vaak 75,5%)

op p. 103

Ons vakmanschap drink je met verstand