Spar - Folder van 01.02.2020 tot 29.02.2020 - Pagina 92




Hier is pagina 92 van 100 pagina's van de Spar folder, geldig van 01.02.2020 tot 29.02.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

|

|

ft

|

1)

|

|

|

| }

ail

|

|

Wijnmaken is vaak een familiezaak en dat is bij Moretti Polegato

niet anders. Op de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene, in het

1

{|

noordoosten van Italië, hebben we afgesproken met Giancarlo.

sl

Hij behoort tot de derde generatie van de gepassioneerde familie

TA

}

a

“Mij moet je niet op de foto zetten, fotografeer beter de heuvels”,

: ij

zegt hij meteen. “Op deze 1.700 hectare wijngaard werken zo'n 600

Ee!

pese

wijnboeren aan onze wijnen uit het gamma La Gioiosa. Prachtig

me

=.

in

toch? De steile heuvels en het uitstekende klimaat zijn de perfecte

omstandigheden voor de gleradruif.”

Droomlocatie

Die witte druif heette oorspronkelijk pro-

secco. Maar om verwarring met het type

Prosecco wordt uitsluitend in het noord-

“Want op een bepaald moment moeten

schuimwijn en het dorpje te vermijden,

oosten van Italië gemaakt. In vijf provincies

we het proces stopzetten”, zegt Giancarlo.

veranderde de naam naar glera. “Het is de

van Veneto en vier van Friuli, om precies

“Anders consumeert de gist alle suikers.”

perfecte proseccodruif”, vertelt Giancarlo,

te zijn. Het gebied wordt afgebakend door

De hoeveelheid suiker die op dat moment

“want hij heeft een lichte structuur, weinig

de rivier Piave in het oosten en de Adria-

overblijft, bepaalt of de prosecco dry, extra

tische Zee in het zuiden. In het noorden

suikers, een hoge zuurtegraad en frisse

dry of brut is. Die laatste bevat dus het

aroma's. Al sinds de Romeinse tijd wordt hij

bieden de Dolomieten bescherming. Al deze

minste suiker.

hier geteeld. Hij is onlosmakelijk verbonden

factoren hebben een gunstig effect op het

met onze regio.”

klimaat en het landschap. Zo heerst er een

“In de stalen tanks is er veel minder con-

mild microklimaat en is ook de ondergrond

tact met het bezinksel. Dat zorgt ervoor

zeer geschikt. De wijnstokken groeien op

dat de fruitige kenmerken meer tot hun

naar het zuiden gerichte hellingen, op een

recht komen. En ook belangrijk: de mé-

hoogte van 50 tot 500 meter.

thode Charmat is efficiënter. Dat verklaart

voor een groot stuk waarom prosecco

Stalen tanks

goedkoper is dan champagne.”

ï

ek

Prosecco wordt anders gemaakt dan

champagne. Giancarlo licht het voor ons

Prosecco kan dus ook makkelijker in grote

rn

toe:“We gebruiken geen methode tradi-

hoeveelheden gemaakt worden. Gelukkig

r

tionnelle maar de methode Charmat. Het

maar, want de vraag nam de voorbije vijf

grootste verschil is dat de tweede gisting

jaar met ongeveer een derde toe. Tegen-

niet gebeurt in de fles, maar in grote sta-

woordig wordt wereldwijd zelfs meer pro-

len vaten. Daarin voegen we suiker en gist

secco dan champagne verkocht. Als je wil

toe. Zo ontstaat koolzuurgas dat niet kan

begrijpen waarom, volstaat het om onze

Ai

FE

er

ontsnappen en oplost in de wijn.”

jonge, levendige, frisse en fruitige prosec-

co's van het gamma La Gioiosa in huis te

halen. La Gioiosa, dat betekent trouwens

Hoe langer de wijn in de vaten blijft, hoe

fijner de bubbels en hoe aangenamer het

‘het vreugdevolle’. “Want prosecco drinken

148

mondgevoel. Reken op 20 à 30 dagen.

maakt je toch altijd gelukkig?” knipoogt

Giancarlo.

En

Pe

nn

re

hm

Art

er

4

um

=

vr

Fee