Spar - Folder van 01.02.2020 tot 29.02.2020 - Pagina 92
Hier is pagina 92 van 100 pagina's van de Spar folder, geldig van 01.02.2020 tot 29.02.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
|
|
ft
|
1)
|
|
|
| }
ail
|
|
Wijnmaken is vaak een familiezaak en dat is bij Moretti Polegato
niet anders. Op de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene, in het
1
{|
noordoosten van Italië, hebben we afgesproken met Giancarlo.
sl
Hij behoort tot de derde generatie van de gepassioneerde familie
TA
}
a
“Mij moet je niet op de foto zetten, fotografeer beter de heuvels”,
: ij
zegt hij meteen. “Op deze 1.700 hectare wijngaard werken zo'n 600
Ee!
pese
wijnboeren aan onze wijnen uit het gamma La Gioiosa. Prachtig
me
=.
in
toch? De steile heuvels en het uitstekende klimaat zijn de perfecte
omstandigheden voor de gleradruif.”
Droomlocatie
Die witte druif heette oorspronkelijk pro-
secco. Maar om verwarring met het type
Prosecco wordt uitsluitend in het noord-
“Want op een bepaald moment moeten
schuimwijn en het dorpje te vermijden,
oosten van Italië gemaakt. In vijf provincies
we het proces stopzetten”, zegt Giancarlo.
veranderde de naam naar glera. “Het is de
van Veneto en vier van Friuli, om precies
“Anders consumeert de gist alle suikers.”
perfecte proseccodruif”, vertelt Giancarlo,
te zijn. Het gebied wordt afgebakend door
De hoeveelheid suiker die op dat moment
“want hij heeft een lichte structuur, weinig
de rivier Piave in het oosten en de Adria-
overblijft, bepaalt of de prosecco dry, extra
tische Zee in het zuiden. In het noorden
suikers, een hoge zuurtegraad en frisse
dry of brut is. Die laatste bevat dus het
aroma's. Al sinds de Romeinse tijd wordt hij
bieden de Dolomieten bescherming. Al deze
minste suiker.
hier geteeld. Hij is onlosmakelijk verbonden
factoren hebben een gunstig effect op het
met onze regio.”
klimaat en het landschap. Zo heerst er een
“In de stalen tanks is er veel minder con-
mild microklimaat en is ook de ondergrond
tact met het bezinksel. Dat zorgt ervoor
zeer geschikt. De wijnstokken groeien op
dat de fruitige kenmerken meer tot hun
naar het zuiden gerichte hellingen, op een
recht komen. En ook belangrijk: de mé-
hoogte van 50 tot 500 meter.
thode Charmat is efficiënter. Dat verklaart
voor een groot stuk waarom prosecco
Stalen tanks
goedkoper is dan champagne.”
ï
ek
Prosecco wordt anders gemaakt dan
champagne. Giancarlo licht het voor ons
Prosecco kan dus ook makkelijker in grote
rn
toe:“We gebruiken geen methode tradi-
hoeveelheden gemaakt worden. Gelukkig
r
tionnelle maar de methode Charmat. Het
maar, want de vraag nam de voorbije vijf
grootste verschil is dat de tweede gisting
jaar met ongeveer een derde toe. Tegen-
niet gebeurt in de fles, maar in grote sta-
woordig wordt wereldwijd zelfs meer pro-
len vaten. Daarin voegen we suiker en gist
secco dan champagne verkocht. Als je wil
toe. Zo ontstaat koolzuurgas dat niet kan
begrijpen waarom, volstaat het om onze
Ai
FE
er
ontsnappen en oplost in de wijn.”
jonge, levendige, frisse en fruitige prosec-
co's van het gamma La Gioiosa in huis te
halen. La Gioiosa, dat betekent trouwens
Hoe langer de wijn in de vaten blijft, hoe
fijner de bubbels en hoe aangenamer het
‘het vreugdevolle’. “Want prosecco drinken
148
mondgevoel. Reken op 20 à 30 dagen.
maakt je toch altijd gelukkig?” knipoogt
Giancarlo.
En
Pe
nn
re
hm
Art
er
4
um
=
vr
Fee