Spar - Folder van 01.02.2020 tot 29.02.2020 - Pagina 24




Hier is pagina 24 van 100 pagina's van de Spar folder, geldig van 01.02.2020 tot 29.02.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

Puur vakmanschap

Agnès Meilhac, de directeur van

“Met een speciale brieschep (la pelle à

de kaasmakerij in Raival en Meuse

brie), gedefinieerd in le syndicat du Brie

én president van l'Union Syndicale

de Meaux, scheppen we de wrongel in de

Interprofessionnelle de Défense, de Gestion

un.

kaasvormen. Die hebben een diameter van

et de Contröle du Brie de Meaux et du Brie

ir

Lm

36 à 37 centimeter. In tegenstelling tot vele

de Melun, heeft haar hart verloren aan

andere kazen wordt brie niet geperst. We

Brie de Meaux. In beide functies waakt

zetten de vormen op roosters, zo kunnen de

ze nauwgezet over de kwaliteit van de

kazen uitlekken en start de fermentatie.”

kazen. Agnès: “Brie de Meaux AOP heeft

1

een beschermde oorsprongsbenaming. Hij

EX

mag dus enkel via een bepaald procedé

|



Het scheppen van de wrongel N

in de vormen met 'la pelle ä brie'.

met vooropgestelde criteria geproduceerd

worden. Die werden vastgelegd in le

syndicat du Brie de Meaux. We beginnen

—_

bij het begin: de melk. Brie de Meaux

pee

en,

maken we met rauwe melk. Die halen

Î

+ €

we dagelijks op bij boeren rondom de

kaasmakerij. Per jaar halen we zo'n 15

miljoen liter melk op om de Brie de Meaux

te produceren. En voor één kaas hebben we

vi

24 liter nodig.”

&

id

re

“Eerst controleren we de melk, alvorens

“De dag erna halen we de kazen uit de

ze te stockeren in maturisatietanks en er

vorm en worden ze drooggezouten. We

melkzuurfermenten aan toe te voegen.

leggen de kazen opnieuw op de roosters

De volgende dag verwarmen we de melk

en zetten de roosters wat schuin, zodat de

tot 37 graden Celsius en vullen we er bak-

overtollige wei eraf druipt. Dan bespuiten

ken van 100 liter mee. We doen er dierlijk

we ze met penicillium of penseelschimmel,

stremsel bij en stremmen de melk. Dat

wat de kaas zijn mooie witte korst geeft

duurt zeven tot acht minuten. Vervolgens

en laat rijpen. Een robot draait de kazen en

snijden we de wrongel fijner. Zo komt de

vervolgens gaan ze naar de rijpingskelders.

wei bovendrijven.”

Daar zal de schimmel zich verder ontwik-

Kd

kelen.”

ns

=

1 a

=

4

4

non

see | nl

=

ED

(

|

Li

eres

EN

“|

]

h

hm

dl

D

—— —

cl

À





=

me

H

f

Zi

(4

nn.

=

|

1

5

(a

Pa

u

Fo

Pan

en,

|

1

G

> <> MN