Spar - Folder van 01.02.2020 tot 29.02.2020 - Pagina 24
Hier is pagina 24 van 100 pagina's van de Spar folder, geldig van 01.02.2020 tot 29.02.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
Puur vakmanschap
Agnès Meilhac, de directeur van
“Met een speciale brieschep (la pelle à
de kaasmakerij in Raival en Meuse
brie), gedefinieerd in le syndicat du Brie
én president van l'Union Syndicale
de Meaux, scheppen we de wrongel in de
Interprofessionnelle de Défense, de Gestion
un.
kaasvormen. Die hebben een diameter van
et de Contröle du Brie de Meaux et du Brie
ir
Lm
36 à 37 centimeter. In tegenstelling tot vele
de Melun, heeft haar hart verloren aan
andere kazen wordt brie niet geperst. We
Brie de Meaux. In beide functies waakt
zetten de vormen op roosters, zo kunnen de
ze nauwgezet over de kwaliteit van de
kazen uitlekken en start de fermentatie.”
kazen. Agnès: “Brie de Meaux AOP heeft
1
een beschermde oorsprongsbenaming. Hij
EX
mag dus enkel via een bepaald procedé
|
—
Het scheppen van de wrongel N
in de vormen met 'la pelle ä brie'.
met vooropgestelde criteria geproduceerd
worden. Die werden vastgelegd in le
syndicat du Brie de Meaux. We beginnen
—_
bij het begin: de melk. Brie de Meaux
pee
en,
maken we met rauwe melk. Die halen
Î
+ €
we dagelijks op bij boeren rondom de
kaasmakerij. Per jaar halen we zo'n 15
miljoen liter melk op om de Brie de Meaux
te produceren. En voor één kaas hebben we
vi
24 liter nodig.”
&
id
re
“Eerst controleren we de melk, alvorens
“De dag erna halen we de kazen uit de
ze te stockeren in maturisatietanks en er
vorm en worden ze drooggezouten. We
melkzuurfermenten aan toe te voegen.
leggen de kazen opnieuw op de roosters
De volgende dag verwarmen we de melk
en zetten de roosters wat schuin, zodat de
tot 37 graden Celsius en vullen we er bak-
overtollige wei eraf druipt. Dan bespuiten
ken van 100 liter mee. We doen er dierlijk
we ze met penicillium of penseelschimmel,
stremsel bij en stremmen de melk. Dat
wat de kaas zijn mooie witte korst geeft
duurt zeven tot acht minuten. Vervolgens
en laat rijpen. Een robot draait de kazen en
snijden we de wrongel fijner. Zo komt de
vervolgens gaan ze naar de rijpingskelders.
wei bovendrijven.”
Daar zal de schimmel zich verder ontwik-
Kd
kelen.”
ns
=
1 a
=
4
4
non
see | nl
=
ED
(
|
Li
eres
EN
“|
]
h
hm
dl
D
—— —
cl
À
—
—
=
me
H
f
Zi
(4
nn.
=
|
1
5
(a
Pa
u
Fo
Pan
en,
|
1
G
> <> MN