Spar - Folder van 01.03.2020 tot 31.03.2020 - Pagina 24




Hier is pagina 24 van 108 pagina's van de Spar folder, geldig van 01.03.2020 tot 31.03.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

8

nd

Y

#4

M

ki

re

dl

Reeds 20 jaar koesterde Jean-Marc Cabay de droom om een Belgische

Cn

out

WER

bergkaas te maken op het Plateau van Herve. In 2014 werd de droom

werkelijkheid. Samen met een collega ging hij in de leer bij de kaasmakerij

M

#

Enilbio in Poligny, Frankrijk. Daar ontwikkelden ze het recept voor Meule

du Plateau, een kaas met gladde, smeltende textuur en complexe smaak.

Sh

Spar kaasaankoper Winand Callewaert aarzelde geen seconde om het

en

maken van deze unieke bergkaas eens van dichtbij mee te maken.

iz

ne

PF

ate)

ES

Ay

\

kj

Id

ét

K

Sk

Van droom tot werkelijkheid

Jean-Marc Cabay bouwde in 2018 een gloednieuwe kaasmake-



rij in Herve. Daar kreeg zijn droom eindelijk vorm. “De passie

Ma

|

om kaas te maken, heb ik van mijn grootouders geërfd. Zij



En

T

maakten Hervekaas. Het idee om een bergkaas te maken, komt

voort uit mijn liefde voor de bergen. Ik vertoef namelijk graag

Fe

II en



al

F

CS DS de

in de weidse berglandschappen met grazende melkkoeien. Die

--

leveren in de Franse Jura of Zwitserse Alpen de melk om klep-

ET der

pe

me

Br

pers als Comté, Beaufort, l'Etivaz of Gruyère te maken.”

ie

Ss

“Het Plateau van Herve, in het noorden van de provincie Luik,

x

ligt 354 meter boven de zeespiegel. Dat lijkt niet veel, maar is

Ik

toch voldoende om er een bergkaas te kunnen maken. Samen

met een collega ging Jean-Marc in de leer bij de school Enilbio

waar ze dat soort kaas maken. Daar werd het recept voor

Meule du Plateau ontwikkeld. Eerst werd het getest

7’

met melk van koeien uit de Jura en daarna

met de eigen melk om zo tot het perfecte

mm.

recept te komen. Ondertussen bouwden

we in Herve een nieuwe kaasmakerij

die voldoet aan alle vereisten om op

moderne wijze traditionele kaas te

maken. Eens alles klaar, maakten we

de eerste Meule du Plateau met melk

=

van koeien uit Herve. Spannend, maar

meteen een succes!”

7