Spar - Folder van 01.03.2020 tot 31.03.2020 - Pagina 24
Hier is pagina 24 van 108 pagina's van de Spar folder, geldig van 01.03.2020 tot 31.03.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
8
nd
Y
#4
M
ki
re
dl
Reeds 20 jaar koesterde Jean-Marc Cabay de droom om een Belgische
Cn
out
WER
bergkaas te maken op het Plateau van Herve. In 2014 werd de droom
werkelijkheid. Samen met een collega ging hij in de leer bij de kaasmakerij
M
#
Enilbio in Poligny, Frankrijk. Daar ontwikkelden ze het recept voor Meule
du Plateau, een kaas met gladde, smeltende textuur en complexe smaak.
Sh
Spar kaasaankoper Winand Callewaert aarzelde geen seconde om het
en
maken van deze unieke bergkaas eens van dichtbij mee te maken.
iz
ne
PF
ate)
ES
Ay
\
kj
Id
ét
K
Sk
Van droom tot werkelijkheid
Jean-Marc Cabay bouwde in 2018 een gloednieuwe kaasmake-
”
rij in Herve. Daar kreeg zijn droom eindelijk vorm. “De passie
Ma
|
om kaas te maken, heb ik van mijn grootouders geërfd. Zij
—
En
T
maakten Hervekaas. Het idee om een bergkaas te maken, komt
voort uit mijn liefde voor de bergen. Ik vertoef namelijk graag
Fe
II en
—
al
F
CS DS de
in de weidse berglandschappen met grazende melkkoeien. Die
--
leveren in de Franse Jura of Zwitserse Alpen de melk om klep-
ET der
pe
me
Br
pers als Comté, Beaufort, l'Etivaz of Gruyère te maken.”
ie
Ss
“Het Plateau van Herve, in het noorden van de provincie Luik,
x
ligt 354 meter boven de zeespiegel. Dat lijkt niet veel, maar is
Ik
toch voldoende om er een bergkaas te kunnen maken. Samen
met een collega ging Jean-Marc in de leer bij de school Enilbio
waar ze dat soort kaas maken. Daar werd het recept voor
Meule du Plateau ontwikkeld. Eerst werd het getest
7’
met melk van koeien uit de Jura en daarna
met de eigen melk om zo tot het perfecte
mm.
recept te komen. Ondertussen bouwden
we in Herve een nieuwe kaasmakerij
die voldoet aan alle vereisten om op
moderne wijze traditionele kaas te
maken. Eens alles klaar, maakten we
de eerste Meule du Plateau met melk
=
van koeien uit Herve. Spannend, maar
meteen een succes!”
7