Delhaize - Folder van 06.02.2020 tot 31.03.2020 - Pagina 68

Hier is pagina 68 van 124 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 06.02.2020 tot 31.03.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
FOOD TRIP
et Hongaars is een unieketaal die
erèpes. Of ze nu dun of dik zijn, hartig of
GOULASH
weinig overeenkomsten vertoont
zoet, je kunt ervan smullen als dessert
met andere Europesetalen. Dat is ook
of snack. De Hortobàgy pannenkoeken
normaal, want de Magyaren, een term
zijn bijv. gevuld met kalfs-, varkens-of
die naar de oorspronkelijke Hongaren
kippengehakt, gebakken met ui en
Vetten: 39g-Koolhydraten:52g
0®&
Vezeis:11g- Eiwitten: Tag
ver wijst, zijn afkomstig uit Centraal-Azië.
opgediend met zure room.
Dit nomadenvolk trok te paard door de
Karpaten, met metalen ketels die aan
ZACHT … EN PITTIG
de zadels van hun paarden bungelden.
Het Oostenrijks-Hongaarse koningshuis
Daarin transporteerden en kookten ze hun
heeft ook heel wat culinaire uitwisseling
+ 1 kg rundstoofviees 1ste keuze
kost. Toen dit volk zijn thuis vond in de
teweeggebracht langs weerskanten
+ 100 g gerookte spekblokjes
« 2 groene paprika's
uitgestrekte vlakten en bergpartijen van
van de Donau. De Hongaren hebben
het huidige Hongarije, gingen de herders
de gebakcultuur van de Oostenrijkers
« 1 rode paprika
+ 700 g uien
of bogräcs ook die grote ketels gebruiken
overgenomen met allerhande
+ 1 blijk gepelde tomatenblokjes (400 £)
die ondertussen zo typisch zijn voor de
viennoiseries entaarten die je inde
+ 1 klein blikje tomatenconcentraat (70 g)
Hongaarse keuken. Vandaag verwijst
typische koffiehuizen en theesalons kunt
+ 800 g vastkokende aardappelen
hetwoord bogrécs naar die fameuze
degusteren. Zo is er de máklepény, een
+ Zel bloem
+ 5 diwater
kookpotten waarin de bekende Hongaarse
‘heerlijke (maar niet zo lichte) taart
stoofgerechten klaargemaakt worden.
met maanzaadjes.
+ 2 dirode wijn
Aldie gerechten lijken misschien op
De combinaties zoet en hartig, en zoet en
+ 1 l'rundsbouillon Fundo
elkaar, maar ze smaken toch anders.
zuur (met augurkjes, paprika's en andere
+ 5elolifolie
Iedereen kent natuurlijk de gulyas
ingelegde groenten) geven de Hongaarse
+ 4 el eendenvet
2 5 verse teentjes knoflook
(goulash) maar er zijn ook verschillende
keuken zijn verfijnde karakter. De wouden
paprikas. Dat zijn stoofgerechten op basis
staan vol met de mooiste champignons en
+ 1 kruidentuiltje
« Zel paprikapoeder
van wit vlees, paprika (natuurlijk) en
het Balatonmeer (ook wel de ‘Hongaarse
« 2 kl komijn
zureroom. En dan iser nog de tokany;
zee’ genoemd in de volksmond) bulkt
Peper en zout
een stoofgerecht zonder paprika.
vande snoekbaarzen (een grote
zoetwatervis). De vlakten die doorkruist
PAPRIKA!
© Snijd hetvleesingrote
‚worden door verschillenderivieren zijn
blokjes. Haal de blokjes door
Het woord is gevallen. Zonder paprika kun
de ideale biotoop voor de Hongaarse
de bloem en bak ze rondom
je jede Hongaarse keuken niet voorstellen,
grijze runderen en de mangalicavarkens.
goudbruin op een hoog vuur,
maar net zo typisch zijn de zoete uien en
Dit majestueuze, rustieke ras zorgt voor
in een grote stoofpan met het
veel vlees, waarmee een waaier aan
de zure room. Het zijn eigenlijk de Turken
eendenvetendeolie. Kruid met
die inde 16de en 17de eeuw de rode peper
charcuterie en worsten gemaakt wordt.
peper en zout.
in Hongarije introduceerden toen die
De Hongaren zijn dan ook ergtrots op hun
© Snipper intussen de uien en
plant net door de Conquistadores uit de
spek, salami en worsten. Endaniser nog
pel de hele teentjes knoflook.
Nieuwe Wereld meegebracht werd.
de ganzenlever en de mythische (zalig
Ontpitde paprika's en snijd
De Hongaarse tuinbouwers gingen er
zoete!) Tokajwijn.
ze in reepjes. Voeg alles in de
creatief mee aan de slag en slaagden erin
stoofpantoe, samen met de
om de pepers minder pikantte maken en
URBAN EN MODERN
spekblokjes, de komijn en het
ze een meer fruitige smaak te geven.
Terwijl het land zweert bij de
paprikapoeder. Fruit 5 min.
Na de oogst worden de vruchten gewassen
gastronomische cultuur die je in heel
Voeg de tomaten, de wijn,
en in de oven gedroogd. Nadien worden
watbrasseries kunt proeven, krijgt
het water, de bouillon, het
ze vermalen tot verschillende soorten
in Boedapest ook de kosmopolitische
tomatenconcentraaten het
paprikapoeder, gaande van mildzoet
fusionkeuken voet aan de grond. De
kruidentuiltje toe. Breng aan
stad wordt wel eens omschreven als het
totsuperpikant.
de kook, zet het deksel op de
nieuwe Berlijn. Verschillende stadsdelen
panenlaat 1 uopeen zacht
EEN WAAIER AAN INVLOEDEN
leven op het ritme van de jongeren,
vuurtje sudderen.
De Ottomanen hebben dus hun stempel
straatmuziek en streetart. Ook de Joodse
© Schilde aardappelen en
gedrukt op de Hongaarse keuken, maar
wijk is fascinerend, met een wirwar aan
snijd ze in4. Doe ze ook inde
ook de Fransen hebben hun sporen
ruïnes en steegjes waarachter prachtige
stoofpan en laat nog Lu zonder
achtergelaten. De Transsylvanische
binnenkoeren schuilgaan. Het perfecte
deksel sudderen.
prinsen stelden vaak Franse chefs tewerk
decor voor trendy bars, ingericht met
© Breng verder op smaak en
en dat merk jetotop vandaag. Niemand
tweedehandsmeubelen, graffiti en
dien warm op.
minder dan de kok van Napoleon III
reuzenfresco's, en etnisch geïnspireerde
bestierde de keuken van het Casino
foodtrucks. Maar zelfs in die buurten vind
Tp Goed omte weten: hoe roder de
van Pest (het historische stadsdeel van
je barack pálinka, de nationale sterke
paprika, hoe minder pikant hij is!
Budapest). Zo hebben de befaamde
drankop basis van abrikozen.
palacsinta heel wat weg van de Franse
66
D17_FoodTripBoedapestindd 66
17122018 16:49