Delhaize - Folder van 06.02.2020 tot 31.03.2020 - Pagina 68




Hier is pagina 68 van 124 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 06.02.2020 tot 31.03.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

FOOD TRIP

et Hongaars is een unieketaal die

erèpes. Of ze nu dun of dik zijn, hartig of

GOULASH

weinig overeenkomsten vertoont

zoet, je kunt ervan smullen als dessert

met andere Europesetalen. Dat is ook

of snack. De Hortobàgy pannenkoeken

normaal, want de Magyaren, een term

zijn bijv. gevuld met kalfs-, varkens-of

die naar de oorspronkelijke Hongaren

kippengehakt, gebakken met ui en

Vetten: 39g-Koolhydraten:52g

0®&

Vezeis:11g- Eiwitten: Tag

ver wijst, zijn afkomstig uit Centraal-Azië.

opgediend met zure room.

Dit nomadenvolk trok te paard door de

Karpaten, met metalen ketels die aan

ZACHT … EN PITTIG

de zadels van hun paarden bungelden.

Het Oostenrijks-Hongaarse koningshuis

Daarin transporteerden en kookten ze hun

heeft ook heel wat culinaire uitwisseling

+ 1 kg rundstoofviees 1ste keuze

kost. Toen dit volk zijn thuis vond in de

teweeggebracht langs weerskanten

+ 100 g gerookte spekblokjes

« 2 groene paprika's

uitgestrekte vlakten en bergpartijen van

van de Donau. De Hongaren hebben

het huidige Hongarije, gingen de herders

de gebakcultuur van de Oostenrijkers

« 1 rode paprika

+ 700 g uien

of bogräcs ook die grote ketels gebruiken

overgenomen met allerhande

+ 1 blijk gepelde tomatenblokjes (400 £)

die ondertussen zo typisch zijn voor de

viennoiseries entaarten die je inde

+ 1 klein blikje tomatenconcentraat (70 g)

Hongaarse keuken. Vandaag verwijst

typische koffiehuizen en theesalons kunt

+ 800 g vastkokende aardappelen

hetwoord bogrécs naar die fameuze

degusteren. Zo is er de máklepény, een

+ Zel bloem

+ 5 diwater

kookpotten waarin de bekende Hongaarse

‘heerlijke (maar niet zo lichte) taart

stoofgerechten klaargemaakt worden.

met maanzaadjes.

+ 2 dirode wijn

Aldie gerechten lijken misschien op

De combinaties zoet en hartig, en zoet en

+ 1 l'rundsbouillon Fundo

elkaar, maar ze smaken toch anders.

zuur (met augurkjes, paprika's en andere

+ 5elolifolie

Iedereen kent natuurlijk de gulyas

ingelegde groenten) geven de Hongaarse

+ 4 el eendenvet

2 5 verse teentjes knoflook

(goulash) maar er zijn ook verschillende

keuken zijn verfijnde karakter. De wouden

paprikas. Dat zijn stoofgerechten op basis

staan vol met de mooiste champignons en

+ 1 kruidentuiltje

« Zel paprikapoeder

van wit vlees, paprika (natuurlijk) en

het Balatonmeer (ook wel de ‘Hongaarse

« 2 kl komijn

zureroom. En dan iser nog de tokany;

zee’ genoemd in de volksmond) bulkt

Peper en zout

een stoofgerecht zonder paprika.

vande snoekbaarzen (een grote

zoetwatervis). De vlakten die doorkruist

PAPRIKA!

© Snijd hetvleesingrote

‚worden door verschillenderivieren zijn

blokjes. Haal de blokjes door

Het woord is gevallen. Zonder paprika kun

de ideale biotoop voor de Hongaarse

de bloem en bak ze rondom

je jede Hongaarse keuken niet voorstellen,

grijze runderen en de mangalicavarkens.

goudbruin op een hoog vuur,

maar net zo typisch zijn de zoete uien en

Dit majestueuze, rustieke ras zorgt voor

in een grote stoofpan met het

veel vlees, waarmee een waaier aan

de zure room. Het zijn eigenlijk de Turken

eendenvetendeolie. Kruid met

die inde 16de en 17de eeuw de rode peper

charcuterie en worsten gemaakt wordt.

peper en zout.

in Hongarije introduceerden toen die

De Hongaren zijn dan ook ergtrots op hun

© Snipper intussen de uien en

plant net door de Conquistadores uit de

spek, salami en worsten. Endaniser nog

pel de hele teentjes knoflook.

Nieuwe Wereld meegebracht werd.

de ganzenlever en de mythische (zalig

Ontpitde paprika's en snijd

De Hongaarse tuinbouwers gingen er

zoete!) Tokajwijn.

ze in reepjes. Voeg alles in de

creatief mee aan de slag en slaagden erin

stoofpantoe, samen met de

om de pepers minder pikantte maken en

URBAN EN MODERN

spekblokjes, de komijn en het

ze een meer fruitige smaak te geven.

Terwijl het land zweert bij de

paprikapoeder. Fruit 5 min.

Na de oogst worden de vruchten gewassen

gastronomische cultuur die je in heel

Voeg de tomaten, de wijn,

en in de oven gedroogd. Nadien worden

watbrasseries kunt proeven, krijgt

het water, de bouillon, het

ze vermalen tot verschillende soorten

in Boedapest ook de kosmopolitische

tomatenconcentraaten het

paprikapoeder, gaande van mildzoet

fusionkeuken voet aan de grond. De

kruidentuiltje toe. Breng aan

stad wordt wel eens omschreven als het

totsuperpikant.

de kook, zet het deksel op de

nieuwe Berlijn. Verschillende stadsdelen

panenlaat 1 uopeen zacht

EEN WAAIER AAN INVLOEDEN

leven op het ritme van de jongeren,

vuurtje sudderen.

De Ottomanen hebben dus hun stempel

straatmuziek en streetart. Ook de Joodse

© Schilde aardappelen en

gedrukt op de Hongaarse keuken, maar

wijk is fascinerend, met een wirwar aan

snijd ze in4. Doe ze ook inde

ook de Fransen hebben hun sporen

ruïnes en steegjes waarachter prachtige

stoofpan en laat nog Lu zonder

achtergelaten. De Transsylvanische

binnenkoeren schuilgaan. Het perfecte

deksel sudderen.

prinsen stelden vaak Franse chefs tewerk

decor voor trendy bars, ingericht met

© Breng verder op smaak en

en dat merk jetotop vandaag. Niemand

tweedehandsmeubelen, graffiti en

dien warm op.

minder dan de kok van Napoleon III

reuzenfresco's, en etnisch geïnspireerde

bestierde de keuken van het Casino

foodtrucks. Maar zelfs in die buurten vind

Tp Goed omte weten: hoe roder de

van Pest (het historische stadsdeel van

je barack pálinka, de nationale sterke

paprika, hoe minder pikant hij is!

Budapest). Zo hebben de befaamde

drankop basis van abrikozen.

palacsinta heel wat weg van de Franse

66

D17_FoodTripBoedapestindd 66

17122018 16:49