Delhaize - Folder van 06.02.2020 tot 31.03.2020 - Pagina 44

Hier is pagina 44 van 124 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 06.02.2020 tot 31.03.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
n januari en februari hebben weallemaaleen
ALESSANDRO: “Het zijn verschillende
I
nijpendtekort aan zon. Gelukkig is dat net het
appelsiensoorten. Een gewone appelsien
in Sicil:
moment dat de bloedappelsienen rijp zi
gaat nooit rood worden, zelfs als je hem aan grote
Maar hoe worden deze lekkernijen gekweekt? En
temperatuurschommelingen blootstelt, want
waarom zijn ze bloedrood vanbinnen? Om meer te
hij produceert dat fameuze pigment niet. En dat
weten te komen over deze zurige citrusvruchten,
maakt nu net het verschil. Het verandert niet
bezochten we de boomgaarden van Alessandro,
alleen de kleur, het heeft ook een invloed op het
de kleinzoon van de Barberafamilie. Hun
vitamine C-gehalte. Zo kan een bloedappelsien tot
citrusbomen staan aan de voet van de Etna, de
wel 40% meer vitamine C dan een normale
hoogste nog actieve vulkaan in Europa. Alessandro
appelsien bevatten! De bloedappelsien is ietwat
iser geboren en getogen. Hij heeft de passie van
zuriger en zijn smaak heeft wat weg van rode
bosvruchten”
zijn grootvader geërfd en verzorgt zijn fruit met
dezelfde vakkennis en toewijding.
MÉLANIE: “Alsil jullie bloedsinaasappelen koop,
Alessandro troont ons mee naar de bron onderaan
hoe weet ik dan of ze goed rijp zijn?”
zijn appelsienenboomgaard, waar een beekje
ALEsSANDRo: “Het belangrijkste is om de
met natuurzuiver water ontspringt. “Dit is het
oogstperiodete respecteren (de pluk). Daar zien
begin van alles”, legt hij uit. “Met dit natuurlijke
wij nauwlettend optoe. Je moet geduld aan de dag
bronwater bevloei ik mijn bomen.” “En waar
leggen en wachten tot de appelsienen helemaal
komt dat water dan vandaan?”, vraagt Mélanie.
rijp zijn vooraleer je ze plukt. Om ditte bepalen,
“In de winter ligt er veel sneeuw op de Etna (tot
voeren we regelmatig steekproeven uit (een paar
groot genoegen van de skiërs, n.var). Wanneer de
appelsienen worden door de kwaliteitscontroleur
sneeuw in de lente smelt, voedt het smeltwater
van Alessandro onder de loep genomen, n.
).En
onze bron.”
ikkan je garanderen dat al mijn appelsienen 100%
rijp zijn voor ze bij jou in de winkel aankomen”
OnzeSiciliaanse gastheer neemt ons mee opeen
wandeling door zijn boomgaard. Hij vertelt ons het
geheim van zijn bloedappelsienen: koude nachten
“In een bloedsinaasappel kan er
en warme dagen. En aan de voet van de Etna is het
tot 40% meer vitamine C zitten
©
inderdaad overdag warmen 's nachts fris. Maar de
dan in een gewone sinaasappel.”
ondergronds ook van groot belang. De Siciliaanse
vulkanische grond is bijzonder vruchtbaar en,
uitermate geschikt voor citrusbomen.
MÉLANIE: “Hoe natuurlijk zijn jullie
productiemethoden?”
Webeginnen alte watertanden van zijn uitleg.
ALESSANDRO: “Mijn appelsienbomen zijn mijn
Alessandro plukt een paar appelsienen en snijdt
kinderen. Daarom gebruik ik geen water uitde
ze voor ons in kwartjes. We hebben allemaal onze
rivier, maar enkel bronwater om mijn bomen te
mening klaar: “Mmm... Lekker fris!”, “Wat een zalig
bevloeien. En zelfs het bronwater filter ik, zodat
evenwicht tussen zoet en zuur”, “Proef jij ook die
het goed proper is. Het spreekt voor zich dat ik
subtiele nasmaak van bosvruchten?” Vanuit dat
mijn kindjes geen vuil water ga geven! Het sap in de
perspectief isde winter een prachtseizoen.
sinaasappelen is dus puur natuur. Ik gebruik ook
geen glyfosaat om het onkruid rond mijn bomen te
MÉLANIE TURCHET: “Dag Alessandro. Waarom heb
verwijderen. Wij wieden met de hand of met
de tractor”
je koude nachten en warme dagen nodig voor
bloedappelsienen?”
ALESSANDRO BARBERA: “Buongiorno Mélanie. De
Geen glyfosaat. Dat zullen
reden is heel eenvoudig: om zich te wapenen tegen
de goebezigers graag horen!
grote temperatuurschommelingen, produceren
desinaasappelen het pigment anthocyaan
(een natuurlijke stof die je ook in braambessen,
MÉLANIE: “Hoe eten Sicilianen bloedappelsienen?”
kersen en aubergines vindt, nva.r) en dat geeft
ALESSANDRO: “Op heel wat verschillende manieren.
de appelsienen hun rode kleur. Het winterse
Weeten ze natuurlijk gewoon zo, puur natuur.
microklimaat hier aan de voet van de Etna is dus
Maar we gebruiken ze ook in gebak of confituur.
ideaal. Overdag wordt het zo’n 15 à 19°C, terwijlde
En natuurlijk in de vermaarde Siciliaanse salade!
temperaturen’s nachtstot 2°C kunnen dalen”
Dat is een mengeling van lente-uitjes, schijfjes
bloedappelsien, oregano en een scheutje olijfolie.
MÉLANIE: “Wat is het verschil tussen een
Dat is een echte Siciliaanse lekkernij (Italiaans
bloedappelsien en een klassieke appelsien?”
handgebaar om zijn woorden kracht bij te zetten)!
pr
D12 InterviewOrangeSanguineindd 42
18122018 13:29