Delhaize - Folder van 06.02.2020 tot 31.03.2020 - Pagina 44




Hier is pagina 44 van 124 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 06.02.2020 tot 31.03.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

n januari en februari hebben weallemaaleen

ALESSANDRO: “Het zijn verschillende

I

nijpendtekort aan zon. Gelukkig is dat net het

appelsiensoorten. Een gewone appelsien

in Sicil:

moment dat de bloedappelsienen rijp zi

gaat nooit rood worden, zelfs als je hem aan grote

Maar hoe worden deze lekkernijen gekweekt? En

temperatuurschommelingen blootstelt, want

waarom zijn ze bloedrood vanbinnen? Om meer te

hij produceert dat fameuze pigment niet. En dat

weten te komen over deze zurige citrusvruchten,

maakt nu net het verschil. Het verandert niet

bezochten we de boomgaarden van Alessandro,

alleen de kleur, het heeft ook een invloed op het

de kleinzoon van de Barberafamilie. Hun

vitamine C-gehalte. Zo kan een bloedappelsien tot

citrusbomen staan aan de voet van de Etna, de

wel 40% meer vitamine C dan een normale

hoogste nog actieve vulkaan in Europa. Alessandro

appelsien bevatten! De bloedappelsien is ietwat

iser geboren en getogen. Hij heeft de passie van

zuriger en zijn smaak heeft wat weg van rode

bosvruchten”

zijn grootvader geërfd en verzorgt zijn fruit met

dezelfde vakkennis en toewijding.

MÉLANIE: “Alsil jullie bloedsinaasappelen koop,

Alessandro troont ons mee naar de bron onderaan

hoe weet ik dan of ze goed rijp zijn?”

zijn appelsienenboomgaard, waar een beekje

ALEsSANDRo: “Het belangrijkste is om de

met natuurzuiver water ontspringt. “Dit is het

oogstperiodete respecteren (de pluk). Daar zien

begin van alles”, legt hij uit. “Met dit natuurlijke

wij nauwlettend optoe. Je moet geduld aan de dag

bronwater bevloei ik mijn bomen.” “En waar

leggen en wachten tot de appelsienen helemaal

komt dat water dan vandaan?”, vraagt Mélanie.

rijp zijn vooraleer je ze plukt. Om ditte bepalen,

“In de winter ligt er veel sneeuw op de Etna (tot

voeren we regelmatig steekproeven uit (een paar

groot genoegen van de skiërs, n.var). Wanneer de

appelsienen worden door de kwaliteitscontroleur

sneeuw in de lente smelt, voedt het smeltwater

van Alessandro onder de loep genomen, n.

).En

onze bron.”

ikkan je garanderen dat al mijn appelsienen 100%

rijp zijn voor ze bij jou in de winkel aankomen”

OnzeSiciliaanse gastheer neemt ons mee opeen

wandeling door zijn boomgaard. Hij vertelt ons het

geheim van zijn bloedappelsienen: koude nachten

“In een bloedsinaasappel kan er

en warme dagen. En aan de voet van de Etna is het

tot 40% meer vitamine C zitten

©

inderdaad overdag warmen 's nachts fris. Maar de

dan in een gewone sinaasappel.”

ondergronds ook van groot belang. De Siciliaanse

vulkanische grond is bijzonder vruchtbaar en,

uitermate geschikt voor citrusbomen.

MÉLANIE: “Hoe natuurlijk zijn jullie

productiemethoden?”

Webeginnen alte watertanden van zijn uitleg.

ALESSANDRO: “Mijn appelsienbomen zijn mijn

Alessandro plukt een paar appelsienen en snijdt

kinderen. Daarom gebruik ik geen water uitde

ze voor ons in kwartjes. We hebben allemaal onze

rivier, maar enkel bronwater om mijn bomen te

mening klaar: “Mmm... Lekker fris!”, “Wat een zalig

bevloeien. En zelfs het bronwater filter ik, zodat

evenwicht tussen zoet en zuur”, “Proef jij ook die

het goed proper is. Het spreekt voor zich dat ik

subtiele nasmaak van bosvruchten?” Vanuit dat

mijn kindjes geen vuil water ga geven! Het sap in de

perspectief isde winter een prachtseizoen.

sinaasappelen is dus puur natuur. Ik gebruik ook

geen glyfosaat om het onkruid rond mijn bomen te

MÉLANIE TURCHET: “Dag Alessandro. Waarom heb

verwijderen. Wij wieden met de hand of met

de tractor”

je koude nachten en warme dagen nodig voor

bloedappelsienen?”

ALESSANDRO BARBERA: “Buongiorno Mélanie. De

Geen glyfosaat. Dat zullen

reden is heel eenvoudig: om zich te wapenen tegen

de goebezigers graag horen!

grote temperatuurschommelingen, produceren

desinaasappelen het pigment anthocyaan

(een natuurlijke stof die je ook in braambessen,

MÉLANIE: “Hoe eten Sicilianen bloedappelsienen?”

kersen en aubergines vindt, nva.r) en dat geeft

ALESSANDRO: “Op heel wat verschillende manieren.

de appelsienen hun rode kleur. Het winterse

Weeten ze natuurlijk gewoon zo, puur natuur.

microklimaat hier aan de voet van de Etna is dus

Maar we gebruiken ze ook in gebak of confituur.

ideaal. Overdag wordt het zo’n 15 à 19°C, terwijlde

En natuurlijk in de vermaarde Siciliaanse salade!

temperaturen’s nachtstot 2°C kunnen dalen”

Dat is een mengeling van lente-uitjes, schijfjes

bloedappelsien, oregano en een scheutje olijfolie.

MÉLANIE: “Wat is het verschil tussen een

Dat is een echte Siciliaanse lekkernij (Italiaans

bloedappelsien en een klassieke appelsien?”

handgebaar om zijn woorden kracht bij te zetten)!

pr

D12 InterviewOrangeSanguineindd 42

18122018 13:29