Delhaize - Folder van 09.10.2020 tot 30.11.2020 - Pagina 50




Hier is pagina 50 van 118 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 09.10.2020 tot 30.11.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

mr

5 EEN GOEBEZIGER ACHTER DE SCHERMEN

okaal eten wordt — zeker gezien de recente

BIANCA: “En zouden je kinderen het bedrijf op termijn dan

L

ontwikkelingen — steeds meer een evidentie.

ook willen overnemen?”

We lichten met plezier (en 't water in de mond) toe

KATLEEN: “Blijkbaar wel. En dat doet ons veel plezier,

waarom het zinvol is om bij Delhaize voor lokaal

want het is écht geen evidentie. We zijn er nooit van

rundvlees te kiezen.

uitgegaan dat onze kinderen in onze voetstappen

zouden treden. Ze hebben immers van dichtbij gezien

We eten vandaag steeds minder vlees en kiezen daarbij

dat het geen 9-to-5-job is. Maar blijkbaar is onze passie

7

meestal voor kwaliteit boven kwantiteit (wat op zich

toch overgeslagen op het nageslacht.”

natuurlijk een geweldig idee is). Maar dat betekent

ook dat de producenten onze steun zéker kunnen

BIANCA: “Waar ligt jouw passie binnen de boerenstiel?”

gebruiken. Om ervoor te zorgen dat zij hun vak kunnen

KATLEEN: “Voor mij is het altijd al het Belgisch witblauw

voortzetten en ons kunnen blijven verwennen met hun

(een 100% Belgisch ras dat in ons land ontwikkeld

fantastisch rundvlees, hebben we bij Delhaize enkele

werd) geweest. Melkveekoeien zeggen mij persoonlij

belangrijke knopen doorgehakt: we willen nog nauwer

minder. Dus hebben mijn man en ik op natuurlijke

met de veetelers samenwerken en hen op een correcte

wijze de taken verdeeld. Zodoende verdiep ik mij al

manier vergoeden voor het geweldige werk dat ze

jaren in de prijskampen en onderhoud ik contacten

doen. Nicolas Colanbeen (aankoper vlees bij Delhaize)

met alle grote kwekers. Het is een vak dat wel enige

licht toe: “Delhaize werkt samen met verschillende

kennis en inzicht vereist. Maar ik houd ook wel gewoon

lokale boeren. Dit is een nationale aanpak (Vlaanderen

van onze dieren. Alle witblauw-runderen zijn hier

en Wallonie) waarbij Delhaize garant staat voor een

op de boerderij geboren. En ondanks de financiële

korte keten en waarbij tussenpersonen zoveel mogelijk

uitdagingen en de vele regels die we in acht moeten

worden uitgeschakeld. Dat geeft ons de kans om elke

nemen, blijft het een plezier om voor deze zachtaardige

winkel te koppelen aan de dichtstbijzijnde producent.

dieren te zorgen.”

Zo willen we ultralokaal gaan bevoorraden.”

“Duurzaamheid was

Een van die producenten — of ja, eerder een familie van

producenten — waar we nu nauwer mee samenwerken,

is het gezin Lemaire-Taelemans. Guido en Katleen

altijd al hot op de

runnen samen met hun vier kinderen een boerderij

van 130 hectaren. De rollen zijn duidelijk verdeeld:

boerderij, maar het krijgt

Guido houdt zich bezig met de teelt van de gewassen

nu pas een trendy label”

5

en de melkkoeien, terwijl Katleen zich met passie

over het Belgisch witblauw-ras ontfermt. Oudste zoon

Jonas (23) werkt na het behalen van zijn bachelor

BIANCA: “Wat geven jullie de koeien te eten?”

Agro- en Biotechnologie elders, maar wil mettertijd

KATLEEN: “Nog voor het hip werd, was er bij ons op de

volledig mee in het familiebedrijf stappen. Hetzelfde

boerderij al sprake van een circulaire economie. We

geldt voor dochter Jasmien (21). Haar interesse gaat

voederen onze dieren met gras en stro, granen, gerst,

— net zoals bij Katleen — uit naar de runderveeteelt.

tarwe en mais van onze eigen akkers. Daar voegen we

Jongste zonen Maarten (16) en Sander (16) zitten nog in

alleen nog soja, lijnschilfers en extra vitaminen aan toe.

het middelbaar, maar staan in hun vrije tijd ook al met

En de stalmest, die belandt dan weer op de akkers. Zo

beide benen in de boerenstiel. Een echt familieverhaal.

zijn we al jarenlang duurzaam bezig, alleen krijgt het

pas sinds kort zo’n trendy label! En het is die natuurlijke

BIANCA SMET: “Dag Katleen. Hoe zi

en je man

voeding die achteraf voor de geweldige smaak van het

»

veehouders geworden?”

vlees zorgt”

KATLEEN TAELEMANS: “Mijn man Guido en ik namen beide

de landbouwbedrijven van onze ouders over, voegden

BIANCA: “Vind je het belangrijk om vandaag voor lokale voeding

ze samen en breidden ze verder uit tot de boerderij

(en dus ook lokaal rundvlees) te kiezen?”

waar je vandaag staat. En vandaag kunnen we het echt

KATLEEN: “Absoluut. Niet alleen steun je zo de

een familiegebeuren, want ook onze eigen kinderen

landbouwers uit je buurt — die nota bene mee voor het

hebben de boerenstiel met de paplepel meegekregen.

landschap zorgen waar jij in leeft — maar het past ook

Dat is dus ook meteen wat ik het fijnste vind aan deze

binnen een duurzaam ecosysteem. Bovendien heeft

job: dat het net iets is dat je in familieverband kan

rundvlees wat mij betreft heel wat voordelen: het heeft

8

doen en waarbij de generaties in elkaar overvloeien.

een niet te onderschatten nutritionele waarde, is vrij

Onze kinderen waren altijd bij ons in de buurt. En ook

mager vlees én het is snel te bereiden. Op vijf minuten

vandaag staan ze steeds klaar om een handje te helpen.”

zet je een lekkere steak op tafel!”

LA

[he

50

dd

7

D12 InterviewBoeuBelgeindd 50

1109/20 15:48