Delhaize - Folder van 09.10.2020 tot 30.11.2020 - Pagina 50
Hier is pagina 50 van 118 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 09.10.2020 tot 30.11.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
mr
5 EEN GOEBEZIGER ACHTER DE SCHERMEN
okaal eten wordt — zeker gezien de recente
BIANCA: “En zouden je kinderen het bedrijf op termijn dan
L
ontwikkelingen — steeds meer een evidentie.
ook willen overnemen?”
We lichten met plezier (en 't water in de mond) toe
KATLEEN: “Blijkbaar wel. En dat doet ons veel plezier,
waarom het zinvol is om bij Delhaize voor lokaal
want het is écht geen evidentie. We zijn er nooit van
rundvlees te kiezen.
uitgegaan dat onze kinderen in onze voetstappen
zouden treden. Ze hebben immers van dichtbij gezien
We eten vandaag steeds minder vlees en kiezen daarbij
dat het geen 9-to-5-job is. Maar blijkbaar is onze passie
7
meestal voor kwaliteit boven kwantiteit (wat op zich
toch overgeslagen op het nageslacht.”
natuurlijk een geweldig idee is). Maar dat betekent
ook dat de producenten onze steun zéker kunnen
BIANCA: “Waar ligt jouw passie binnen de boerenstiel?”
gebruiken. Om ervoor te zorgen dat zij hun vak kunnen
KATLEEN: “Voor mij is het altijd al het Belgisch witblauw
voortzetten en ons kunnen blijven verwennen met hun
(een 100% Belgisch ras dat in ons land ontwikkeld
fantastisch rundvlees, hebben we bij Delhaize enkele
werd) geweest. Melkveekoeien zeggen mij persoonlij
belangrijke knopen doorgehakt: we willen nog nauwer
minder. Dus hebben mijn man en ik op natuurlijke
met de veetelers samenwerken en hen op een correcte
wijze de taken verdeeld. Zodoende verdiep ik mij al
manier vergoeden voor het geweldige werk dat ze
jaren in de prijskampen en onderhoud ik contacten
doen. Nicolas Colanbeen (aankoper vlees bij Delhaize)
met alle grote kwekers. Het is een vak dat wel enige
licht toe: “Delhaize werkt samen met verschillende
kennis en inzicht vereist. Maar ik houd ook wel gewoon
lokale boeren. Dit is een nationale aanpak (Vlaanderen
van onze dieren. Alle witblauw-runderen zijn hier
en Wallonie) waarbij Delhaize garant staat voor een
op de boerderij geboren. En ondanks de financiële
korte keten en waarbij tussenpersonen zoveel mogelijk
uitdagingen en de vele regels die we in acht moeten
worden uitgeschakeld. Dat geeft ons de kans om elke
nemen, blijft het een plezier om voor deze zachtaardige
winkel te koppelen aan de dichtstbijzijnde producent.
dieren te zorgen.”
Zo willen we ultralokaal gaan bevoorraden.”
“Duurzaamheid was
Een van die producenten — of ja, eerder een familie van
producenten — waar we nu nauwer mee samenwerken,
is het gezin Lemaire-Taelemans. Guido en Katleen
altijd al hot op de
runnen samen met hun vier kinderen een boerderij
van 130 hectaren. De rollen zijn duidelijk verdeeld:
boerderij, maar het krijgt
Guido houdt zich bezig met de teelt van de gewassen
nu pas een trendy label”
5
en de melkkoeien, terwijl Katleen zich met passie
over het Belgisch witblauw-ras ontfermt. Oudste zoon
Jonas (23) werkt na het behalen van zijn bachelor
BIANCA: “Wat geven jullie de koeien te eten?”
Agro- en Biotechnologie elders, maar wil mettertijd
KATLEEN: “Nog voor het hip werd, was er bij ons op de
volledig mee in het familiebedrijf stappen. Hetzelfde
boerderij al sprake van een circulaire economie. We
geldt voor dochter Jasmien (21). Haar interesse gaat
voederen onze dieren met gras en stro, granen, gerst,
— net zoals bij Katleen — uit naar de runderveeteelt.
tarwe en mais van onze eigen akkers. Daar voegen we
Jongste zonen Maarten (16) en Sander (16) zitten nog in
alleen nog soja, lijnschilfers en extra vitaminen aan toe.
het middelbaar, maar staan in hun vrije tijd ook al met
En de stalmest, die belandt dan weer op de akkers. Zo
beide benen in de boerenstiel. Een echt familieverhaal.
zijn we al jarenlang duurzaam bezig, alleen krijgt het
pas sinds kort zo’n trendy label! En het is die natuurlijke
BIANCA SMET: “Dag Katleen. Hoe zi
en je man
voeding die achteraf voor de geweldige smaak van het
»
veehouders geworden?”
vlees zorgt”
KATLEEN TAELEMANS: “Mijn man Guido en ik namen beide
de landbouwbedrijven van onze ouders over, voegden
BIANCA: “Vind je het belangrijk om vandaag voor lokale voeding
ze samen en breidden ze verder uit tot de boerderij
(en dus ook lokaal rundvlees) te kiezen?”
waar je vandaag staat. En vandaag kunnen we het echt
KATLEEN: “Absoluut. Niet alleen steun je zo de
een familiegebeuren, want ook onze eigen kinderen
landbouwers uit je buurt — die nota bene mee voor het
hebben de boerenstiel met de paplepel meegekregen.
landschap zorgen waar jij in leeft — maar het past ook
Dat is dus ook meteen wat ik het fijnste vind aan deze
binnen een duurzaam ecosysteem. Bovendien heeft
job: dat het net iets is dat je in familieverband kan
rundvlees wat mij betreft heel wat voordelen: het heeft
8
doen en waarbij de generaties in elkaar overvloeien.
een niet te onderschatten nutritionele waarde, is vrij
Onze kinderen waren altijd bij ons in de buurt. En ook
mager vlees én het is snel te bereiden. Op vijf minuten
vandaag staan ze steeds klaar om een handje te helpen.”
zet je een lekkere steak op tafel!”
LA
[he
50
dd
7
D12 InterviewBoeuBelgeindd 50
1109/20 15:48