Delhaize - Folder van 09.10.2020 tot 30.11.2020 - Pagina 45




Hier is pagina 45 van 118 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 09.10.2020 tot 30.11.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

LOKAAL VERHAAL APR

Al drie generaties lang maakt Geldhof

cuberdons op

volgens een geheim recept uit 1873.

e Vlaamse naam voor cuberdons is 'neuzekes’

of ‘neusjes’ terwijl ze in het Belgisch Frans

ook wel eens ‘chapeau de curé' genoemd

OP DE MARKTEN

worden: de hoed van de pastoor … Maar ook al is de

Cuberdons worden als een vers product verkocht

naam van deze delicatesse verschillend aan de twee

op heel wat markten in Vlaanderen, zoals de

kanten van de taalgrens, de cuberdons maken deel

Groentenmarkt in Gent. De suikerwaren worden in

uit van het collectieve — en smakelijke — bewustzijn

een piramide op elkaar gestapeld op een kleine kar.

van elke Belg. Maar waar werden de ‘neusjes’

Kijk dus uit naar de kar van Geldhof!

uitgevonden, en vooral, door wie? Een lid van de

Brugse clerus? Een Gentse apotheker? Verschillende

verhalen doen de ronde. Het enige wat we met

‘CUL (DE) BOURDON’

zekerheid kunnen zeggen, is dat dit iconische

snoepje voor de eerste keer zijn neus liet zien in het

Volgens sommige taalkundigen ligt de verbastering van

19de-eeuwse Vlaanderen.

‘cul de bourdon’ (achterste van een hommel) aan de basis

van de benaming ‘cuberdon: Anderen beweren dat het

“In 1873”, volgens Jo Geldhof, die vandaag de

van het dialectwoord ‘kuper’ komt, wat ‘kegel betekent.

confiserie in Eeklo runt (op een steenworp van Gent)

die door zijn grootvader — en cuberdonpionier —

Antoine opgericht werd. Confiserie Geldhof is het

verhaal van een familie. In 1939, begon Antoine

RECEPTIDEEËN

Geldhof op 14-jarige leeftijd als leerjongen in

een Gentse confiserie, waar hij de kleinzoon van

Net zoals onze chef Jeroen De Pauw kun je deze

Belgische kegeltjes in je gebak verwerken: snijd je

de uitvinder van de ‘neusjes’ ontmoet en zo het

cuberdons in kleine stukjes en voeg ze gewoon toe

befaamde recept in handen krijgt. Een paar jaar

later — wanneer zijn vrouw in verwachting is van

aan je taart-, cookie- of cupcakedeeg, Of roer ze onder

je chocolademousse. Voor een hartige hap passen

hun eerste kind — opent hij zijn eigen confiserie.

Hij is maar alte blij dat de opvolging gegarandeerd

ze perfect bij eendenborstfilet, paté en … foie gras!

is. Zoon Tony leert van zijn vader cuberdons maken.

Zo geeft Antoine al zijn vakkennis en vooral zijn

recept door aan zijn zoon. Een generatie later is het

WAAR VIND

aan Tony om zijn waardevolle kennis door te geven

aan zijn zoon Jo.

JE-ZE IN DE WINKEL?

Hij geeft ons een paar van de productiegeheimen

Ze worden in zakjes van 200 g onder het merk Delhaize

verkocht, maar het zijn de enige echte cuberdons van

prij

… De basis van een cuberdon iseen

suikerbereiding op smaak gebracht met

Geldof. Je vindt ze in de bakkerijafdeling,

frambozenpulp en gebonden met Arabische

gom (een natuurlijk bindmiddel). Deze vloeibare

massa wordt vervolgens in met bloem bedekte

zetmeelvormpjes gegoten, waarna ze verschillende

dagen in de droogkamer gaan (zo komen ze aan hun

korst). Ze worden uit de vormpjes gehaald, de bloem

De recepten

wordt weggeblazen en de lekkernij is klaar. Goed om

te weten: de harde buitenkant rond de afgekoelde

ve je hen!

siroop is dun, maar wordt week na week dikker.

Eet ze daarom zo vers mogelijk (en katapulteer je

terug naar je kindertijd).

45

D70_Peñle histareindd 45

11/09/20 15:11