Delhaize - Folder van 09.10.2020 tot 30.11.2020 - Pagina 45
Hier is pagina 45 van 118 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 09.10.2020 tot 30.11.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
LOKAAL VERHAAL APR
Al drie generaties lang maakt Geldhof
cuberdons op
volgens een geheim recept uit 1873.
e Vlaamse naam voor cuberdons is 'neuzekes’
of ‘neusjes’ terwijl ze in het Belgisch Frans
ook wel eens ‘chapeau de curé' genoemd
OP DE MARKTEN
worden: de hoed van de pastoor … Maar ook al is de
Cuberdons worden als een vers product verkocht
naam van deze delicatesse verschillend aan de twee
op heel wat markten in Vlaanderen, zoals de
kanten van de taalgrens, de cuberdons maken deel
Groentenmarkt in Gent. De suikerwaren worden in
uit van het collectieve — en smakelijke — bewustzijn
een piramide op elkaar gestapeld op een kleine kar.
van elke Belg. Maar waar werden de ‘neusjes’
Kijk dus uit naar de kar van Geldhof!
uitgevonden, en vooral, door wie? Een lid van de
Brugse clerus? Een Gentse apotheker? Verschillende
verhalen doen de ronde. Het enige wat we met
‘CUL (DE) BOURDON’
zekerheid kunnen zeggen, is dat dit iconische
snoepje voor de eerste keer zijn neus liet zien in het
Volgens sommige taalkundigen ligt de verbastering van
19de-eeuwse Vlaanderen.
‘cul de bourdon’ (achterste van een hommel) aan de basis
van de benaming ‘cuberdon: Anderen beweren dat het
“In 1873”, volgens Jo Geldhof, die vandaag de
van het dialectwoord ‘kuper’ komt, wat ‘kegel betekent.
confiserie in Eeklo runt (op een steenworp van Gent)
die door zijn grootvader — en cuberdonpionier —
Antoine opgericht werd. Confiserie Geldhof is het
verhaal van een familie. In 1939, begon Antoine
RECEPTIDEEËN
Geldhof op 14-jarige leeftijd als leerjongen in
een Gentse confiserie, waar hij de kleinzoon van
Net zoals onze chef Jeroen De Pauw kun je deze
Belgische kegeltjes in je gebak verwerken: snijd je
de uitvinder van de ‘neusjes’ ontmoet en zo het
cuberdons in kleine stukjes en voeg ze gewoon toe
befaamde recept in handen krijgt. Een paar jaar
later — wanneer zijn vrouw in verwachting is van
aan je taart-, cookie- of cupcakedeeg, Of roer ze onder
je chocolademousse. Voor een hartige hap passen
hun eerste kind — opent hij zijn eigen confiserie.
Hij is maar alte blij dat de opvolging gegarandeerd
ze perfect bij eendenborstfilet, paté en … foie gras!
is. Zoon Tony leert van zijn vader cuberdons maken.
Zo geeft Antoine al zijn vakkennis en vooral zijn
recept door aan zijn zoon. Een generatie later is het
WAAR VIND
aan Tony om zijn waardevolle kennis door te geven
aan zijn zoon Jo.
JE-ZE IN DE WINKEL?
Hij geeft ons een paar van de productiegeheimen
Ze worden in zakjes van 200 g onder het merk Delhaize
verkocht, maar het zijn de enige echte cuberdons van
prij
… De basis van een cuberdon iseen
suikerbereiding op smaak gebracht met
Geldof. Je vindt ze in de bakkerijafdeling,
frambozenpulp en gebonden met Arabische
gom (een natuurlijk bindmiddel). Deze vloeibare
massa wordt vervolgens in met bloem bedekte
zetmeelvormpjes gegoten, waarna ze verschillende
dagen in de droogkamer gaan (zo komen ze aan hun
korst). Ze worden uit de vormpjes gehaald, de bloem
De recepten
wordt weggeblazen en de lekkernij is klaar. Goed om
te weten: de harde buitenkant rond de afgekoelde
ve je hen!
siroop is dun, maar wordt week na week dikker.
Eet ze daarom zo vers mogelijk (en katapulteer je
terug naar je kindertijd).
45
D70_Peñle histareindd 45
11/09/20 15:11