Delhaize - Folder van 01.09.2021 tot 31.10.2021 - Pagina 50
Hier is pagina 50 van 132 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.09.2021 tot 31.10.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
| ONZE PRODUCENTEN ACHTERNA
en
”
Achter jouw zalige Belgische vis schuilt het noeste werk van onze vissers,
maar ook een goed geolied logistiek proces om de versheid te garanderen.
Zo wordt de vis aan wal gebracht, gesorteerd en verkocht … in amper
een paar uur! Dit proces loopt al eeuwen op wieltjes, zoals we kunnen
vaststellen in het gezelschap van Tom Premereur, de directeur van de
Vlaamse Visveiling. We hebben op een donderdagavond afgesproken in
de haven van Oostende, waar twee boten hun bakken vol vis net aan wal
brengen … We gaan nog niet meteen naar bed, dat is zeker.
DE PRAKTISCHE
“Dag Tom. Is dit maar een klein deel van de vloot die we daar zien?”
TOM PREMEREUR: “Inderdaad! Onze Belgische vissersvloot telt een zestigtal boten —
kleine, middelgrote en grote schuiten. De meesten zijn nog op zee en anderen
De beste maand
meren aan in een andere haven. Vanavond en vannacht verwachten we in
om hem te eten
totaal zes boten hier in Oostende.”
me
TONG PLADIJS ROG
“En was de vangst goed?”
=
=
IER
Bral
TOM: “Heel goed. Kijk maar eens naar al die bakken vol vis die de vissers op
| 72 | 06
de kaai opstapelen. Een middelgrote boot zoals deze kan een paar ton vis
aan wal brengen.”
OPGEPAST
“Jullie vangen veel vis, maar toch houden jullie het visbestand in stand …”
TOM: “Het is vitaal om overbevissing tegen te gaan en de vissen de tijd te geven
FRAGIEL!
om zich voort te planten. Daarom respecteren we rigoureus onze visquota
Goed om te weten: het visvlees is
(opgelegd door de Europese Unie). Trouwens, we vermijden ook om babytong
=
en -pladijs te vangen in de winter … zodat ze zorgeloos kunnen groeien. Onze
fragiel want het bestaat voor 70 tot
0% uit water (dat de warmte goed
boten zijn uitgerust met speciale netten die grote vissen vangen, maar kleine
geleidt). Dus bereid de vis op een
vissen laten ontsnappen”
lage of gematigde temperatuur.
“Van alle verse producten kent vis
NUTRI-SCORE
de kortste koudeketen.”
Onze verse vis is een schat aan
“Kun je ons meer vertellen over duurzame visvangst?”
voedingstoffen: hij bevat weinig
TOM: “Elke boot wordt jaarlijks gemonitord wat betreft duurzaamheid. Om
vet maar zit boordevol eiwitten
het ‘Duurzame Visvangst'-label te krijgen moet hij voldoen aan verschillende
en essentiële mineralen.
criteria: op het vlak van ecologie (koolstofuitstoot, bescherming van de
zeebodem … maar ook wat betreft dierenwelzijn, de verloning van de
bemanning en de arbeidsvoorwaarden aan boord.”
“Geef me zin om Belgische vis te eten …”
bewaar
TOM: “De vis die wij vangen is wilde vis. Hij wordt in zijn natuurlijke omgeving
je vis?
geboren en getogen, en daardoor heeft ie zoveel smaak! Het zijn echte schatten
In het ideale geval eet je je vis
uit onze zee: proef ze en je wilt niets anders meer!”
de dag zelf. Je kunt hem enkele
dagen in de koelkast bewaren
(max. 4°C) maar houd zeker de
“Wat is jouw lieveling uit de zee en hoe bereid je hem?”
TOM: “Ik houd van rog. Dat is een vis met een zeer fijne smaak en hij is nog
houdbaarheidsdatum in de gate:
Je kunt je vis ook in de diepvries
makkelijk klaar te maken ook. Ik bak hem — snel — in de pan in een beetje boter
steken en er later van genieten —
of olijfolie, gewoon met wat peper, zout en een scheutje citroensap. Meer heb je
onze vis wordt nooit ingevroren
niet nodig. Zo proef je de authentieke smaak van de vis!”
voor je ‘m koopt.
50