Delhaize - Folder van 01.09.2021 tot 31.10.2021 - Pagina 50




Hier is pagina 50 van 132 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.09.2021 tot 31.10.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

| ONZE PRODUCENTEN ACHTERNA

en



Achter jouw zalige Belgische vis schuilt het noeste werk van onze vissers,

maar ook een goed geolied logistiek proces om de versheid te garanderen.

Zo wordt de vis aan wal gebracht, gesorteerd en verkocht … in amper

een paar uur! Dit proces loopt al eeuwen op wieltjes, zoals we kunnen

vaststellen in het gezelschap van Tom Premereur, de directeur van de

Vlaamse Visveiling. We hebben op een donderdagavond afgesproken in

de haven van Oostende, waar twee boten hun bakken vol vis net aan wal

brengen … We gaan nog niet meteen naar bed, dat is zeker.

DE PRAKTISCHE

“Dag Tom. Is dit maar een klein deel van de vloot die we daar zien?”

TOM PREMEREUR: “Inderdaad! Onze Belgische vissersvloot telt een zestigtal boten —

kleine, middelgrote en grote schuiten. De meesten zijn nog op zee en anderen

De beste maand

meren aan in een andere haven. Vanavond en vannacht verwachten we in

om hem te eten

totaal zes boten hier in Oostende.”

me

TONG PLADIJS ROG

“En was de vangst goed?”

=

=

IER

Bral

TOM: “Heel goed. Kijk maar eens naar al die bakken vol vis die de vissers op

| 72 | 06

de kaai opstapelen. Een middelgrote boot zoals deze kan een paar ton vis

aan wal brengen.”

OPGEPAST

“Jullie vangen veel vis, maar toch houden jullie het visbestand in stand …”

TOM: “Het is vitaal om overbevissing tegen te gaan en de vissen de tijd te geven

FRAGIEL!

om zich voort te planten. Daarom respecteren we rigoureus onze visquota

Goed om te weten: het visvlees is

(opgelegd door de Europese Unie). Trouwens, we vermijden ook om babytong

=

en -pladijs te vangen in de winter … zodat ze zorgeloos kunnen groeien. Onze

fragiel want het bestaat voor 70 tot

0% uit water (dat de warmte goed

boten zijn uitgerust met speciale netten die grote vissen vangen, maar kleine

geleidt). Dus bereid de vis op een

vissen laten ontsnappen”

lage of gematigde temperatuur.

“Van alle verse producten kent vis

NUTRI-SCORE

de kortste koudeketen.”

Onze verse vis is een schat aan

“Kun je ons meer vertellen over duurzame visvangst?”

voedingstoffen: hij bevat weinig

TOM: “Elke boot wordt jaarlijks gemonitord wat betreft duurzaamheid. Om

vet maar zit boordevol eiwitten

het ‘Duurzame Visvangst'-label te krijgen moet hij voldoen aan verschillende

en essentiële mineralen.

criteria: op het vlak van ecologie (koolstofuitstoot, bescherming van de

zeebodem … maar ook wat betreft dierenwelzijn, de verloning van de

bemanning en de arbeidsvoorwaarden aan boord.”

“Geef me zin om Belgische vis te eten …”

bewaar

TOM: “De vis die wij vangen is wilde vis. Hij wordt in zijn natuurlijke omgeving

je vis?

geboren en getogen, en daardoor heeft ie zoveel smaak! Het zijn echte schatten

In het ideale geval eet je je vis

uit onze zee: proef ze en je wilt niets anders meer!”

de dag zelf. Je kunt hem enkele

dagen in de koelkast bewaren

(max. 4°C) maar houd zeker de

“Wat is jouw lieveling uit de zee en hoe bereid je hem?”

TOM: “Ik houd van rog. Dat is een vis met een zeer fijne smaak en hij is nog

houdbaarheidsdatum in de gate:

Je kunt je vis ook in de diepvries

makkelijk klaar te maken ook. Ik bak hem — snel — in de pan in een beetje boter

steken en er later van genieten —

of olijfolie, gewoon met wat peper, zout en een scheutje citroensap. Meer heb je

onze vis wordt nooit ingevroren

niet nodig. Zo proef je de authentieke smaak van de vis!”

voor je ‘m koopt.

50