Delhaize - Folder van 01.02.2021 tot 31.03.2021 - Pagina 54




Hier is pagina 54 van 120 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.02.2021 tot 31.03.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

Pi ONZE PRODUGENTEN ACHTERNA

|

ON VE

Twee soorten

“Dag Floris. Het Hinkelspel is dus het resultaat van een vriendschap …”

FLORIS LEPERCO: “Inderdaad, Alexander, Jos en Bart waren goede vrienden

kaas gemaakt met

rauwe melk!

en woonden in een gemeenschap — het waren de jaren '70 hé … Door de

oliecrisis vielen ze alle drie zonder werk. Rond de keukentafel hebben ze

dan beslist om hun eigen ambachtelijke kaasmakerij op te richten.

Herbie Fenegriek

De industriële kaas die in Nederland opgang maakte, vonden ze maar niks.

Op smaak gebracht

Ze namen eerder het Franse model als voorbeeld, met alle vakkennis en

de kaastradities. In 1982 hebben ze hun coöperatieve opgericht, want die

met fenegriekzaad,

een heerlijke Indische

bedrijfsvorm paste perfect bij hun waarden. En tot vandaag werkt

specerij. Het hele jaar

Het Hinkelspel nog altijd volgens datzelfde model.”

door te verkrijgen

bij Delhaize.

“Is een coöperatieve een vorm van solidariteit?”

FLORIS: “Exact. Je kunt zeggen dat alle leden van de coöperatieve (ze zijn

met 75) allemaal solidair zijn met ons project. leder van ons deelt de passie

Herbie Latino

voor echte ambachtelijke kaas en we willen samen de lokale economie

Op smaak gebracht met

ondersteunen. Een coöperatieve is ook heel democratisch, want iedereen

paprika, gedroogde

heeft hetzelfde stemrecht. Hierdoor kunnen we de boeren op een eerlijke

tomaten en aromatische

manier vergoeden”

kruiden. Enkel te

verkrijgen in de lente-

“Jullie maken biokazen met rauwe melk. Zijn ze daardoor ook lekkerder?”

en zomermaanden,

FLORIS: “Maar natuurlijk! Rauwe melk heeft meer smaak omdat ze nog niet

verwerkt is, vooral als het biomelk is. In tegenstelling tot gepasteuriseerde

melk, kan rauwe melk niet wachten: daar gaan we meteen mee aan de slag.

Het moet ook melk van topkwaliteit zijn. En de rijping van de kaas maakt

ook het verschil. Hier hebben we ruimschoots de plaats en de tijd voor. Onze

Herbie rijpt bijvoorbeeld 6 à7 weken, terwijl een klassieke gouda na 3 weken

al in de winkel ligt. Wij voegen ook slechts het strikt noodzakelijke toe:

DE PRAKTISCHE

een heel klein beetje zout, maar absoluut geen bewaar- of kleurmiddelen”

MINIGIDS

“Sinds 2001 maken we al

3 WEKEN

onze kazen met biomelk.”

Je kunt de Herbie met rauwe melk

heel goed bewaren dankzij het lange

“Waar komen jullie ingrediënten vandaan?”

Ë

rijpingsproces: tot 3 weken na opening.

FLORIS: “We kopen onze koemelk van twee boerderijen in de buurt (West-

Vlaanderen). Hetzelfde geldt voor onze specerijen en aroma's die we in

m

Nederland gaan halen bij bioproducenten die net zo gedreven zijn door

GENIET ERVAN …

kwaliteit als wij. Enkel het fenegriekzaad komt van ver - het is dan ook

« In blokjes bij een stevig Belgisch

een Indische specerij - maar zelfs dat is biologisch geteeld!”

blond bier.

d

“Mag ik je snelheid even testen? Hoe leg je in een minuut jullie gamma uit

» Gewoon op een heerlijke

bioboterham met gezouten boter.

aan onze Goebezigers?”

+ Gesmolten als raclette of fondue

FLORIS: “Oké! We werken met koeien- en geitenmelk. Daar maken we drie

soorten kaas van. Gladde, harde kaas in goudastijl, kaas met gewassen

(om af te wisselen).

korst zoals bij de abdijkazen en de geaderde blauwe schimmelkazen. We

voegen ook verschillende kruiden toe, zoals in de Herbie die je bij Delhaize

vindt. Maar als je Gent een keer bezoekt, dan kun je al onze kazen testen

waarou Hinkelspel?

in ons verkooppunt op de Lousbergmarkt. Dat is een grote overdekte

Omdat je in het leven (en in de

markt die we delen met andere kleinschalige producenten die in dezelfde

kaasproductie) de ene stap na de andere

zet om uiteindelijk je doel te bereiken!

waarden geloven als wij”

EI

54