Delhaize - Folder van 01.02.2021 tot 31.03.2021 - Pagina 54
Hier is pagina 54 van 120 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 01.02.2021 tot 31.03.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
Pi ONZE PRODUGENTEN ACHTERNA
|
ON VE
Twee soorten
“Dag Floris. Het Hinkelspel is dus het resultaat van een vriendschap …”
FLORIS LEPERCO: “Inderdaad, Alexander, Jos en Bart waren goede vrienden
kaas gemaakt met
rauwe melk!
en woonden in een gemeenschap — het waren de jaren '70 hé … Door de
oliecrisis vielen ze alle drie zonder werk. Rond de keukentafel hebben ze
dan beslist om hun eigen ambachtelijke kaasmakerij op te richten.
Herbie Fenegriek
De industriële kaas die in Nederland opgang maakte, vonden ze maar niks.
Op smaak gebracht
Ze namen eerder het Franse model als voorbeeld, met alle vakkennis en
de kaastradities. In 1982 hebben ze hun coöperatieve opgericht, want die
met fenegriekzaad,
een heerlijke Indische
bedrijfsvorm paste perfect bij hun waarden. En tot vandaag werkt
specerij. Het hele jaar
Het Hinkelspel nog altijd volgens datzelfde model.”
door te verkrijgen
bij Delhaize.
“Is een coöperatieve een vorm van solidariteit?”
FLORIS: “Exact. Je kunt zeggen dat alle leden van de coöperatieve (ze zijn
met 75) allemaal solidair zijn met ons project. leder van ons deelt de passie
Herbie Latino
voor echte ambachtelijke kaas en we willen samen de lokale economie
Op smaak gebracht met
ondersteunen. Een coöperatieve is ook heel democratisch, want iedereen
paprika, gedroogde
heeft hetzelfde stemrecht. Hierdoor kunnen we de boeren op een eerlijke
tomaten en aromatische
manier vergoeden”
kruiden. Enkel te
verkrijgen in de lente-
“Jullie maken biokazen met rauwe melk. Zijn ze daardoor ook lekkerder?”
en zomermaanden,
FLORIS: “Maar natuurlijk! Rauwe melk heeft meer smaak omdat ze nog niet
verwerkt is, vooral als het biomelk is. In tegenstelling tot gepasteuriseerde
melk, kan rauwe melk niet wachten: daar gaan we meteen mee aan de slag.
Het moet ook melk van topkwaliteit zijn. En de rijping van de kaas maakt
ook het verschil. Hier hebben we ruimschoots de plaats en de tijd voor. Onze
Herbie rijpt bijvoorbeeld 6 à7 weken, terwijl een klassieke gouda na 3 weken
al in de winkel ligt. Wij voegen ook slechts het strikt noodzakelijke toe:
DE PRAKTISCHE
een heel klein beetje zout, maar absoluut geen bewaar- of kleurmiddelen”
MINIGIDS
“Sinds 2001 maken we al
3 WEKEN
onze kazen met biomelk.”
Je kunt de Herbie met rauwe melk
heel goed bewaren dankzij het lange
“Waar komen jullie ingrediënten vandaan?”
Ë
rijpingsproces: tot 3 weken na opening.
FLORIS: “We kopen onze koemelk van twee boerderijen in de buurt (West-
Vlaanderen). Hetzelfde geldt voor onze specerijen en aroma's die we in
m
Nederland gaan halen bij bioproducenten die net zo gedreven zijn door
GENIET ERVAN …
kwaliteit als wij. Enkel het fenegriekzaad komt van ver - het is dan ook
« In blokjes bij een stevig Belgisch
een Indische specerij - maar zelfs dat is biologisch geteeld!”
blond bier.
d
“Mag ik je snelheid even testen? Hoe leg je in een minuut jullie gamma uit
» Gewoon op een heerlijke
bioboterham met gezouten boter.
aan onze Goebezigers?”
+ Gesmolten als raclette of fondue
FLORIS: “Oké! We werken met koeien- en geitenmelk. Daar maken we drie
soorten kaas van. Gladde, harde kaas in goudastijl, kaas met gewassen
(om af te wisselen).
korst zoals bij de abdijkazen en de geaderde blauwe schimmelkazen. We
voegen ook verschillende kruiden toe, zoals in de Herbie die je bij Delhaize
vindt. Maar als je Gent een keer bezoekt, dan kun je al onze kazen testen
waarou Hinkelspel?
in ons verkooppunt op de Lousbergmarkt. Dat is een grote overdekte
Omdat je in het leven (en in de
markt die we delen met andere kleinschalige producenten die in dezelfde
kaasproductie) de ene stap na de andere
zet om uiteindelijk je doel te bereiken!
waarden geloven als wij”
EI
54