Delhaize - Folder van 19.06.2020 tot 31.07.2020 - Pagina 48




Hier is pagina 48 van 120 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 19.06.2020 tot 31.07.2020.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

LI

ns

LU GOEBÉZIGER ACHTER DE SCHERMEN

Di

le

ie

‚e olijfboom is heilig in Griekenland. Volgens de

ze worden op een ander moment geplukt. Jonge

mythologie is hij het resultaat van de rivaliteit

olijven hangen groen aan de boom. Je kunt ze in dit



tussen Poseidon en Athena. De boom symboliseert

stadium al plukken en eten. Maar als je ze nog langer

kracht, wijsheid en overvloed en de olijf is de vrucht

laat rijpen, dan worden ze na een vijftiental dagen

van het leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat

bruin en na een maand zien ze zwart. Net zoals in het

olijven al meer dan 5.000 jaar op de Griekse eettafels

echte leven worden de groentjes rijper met de tijd.”

staan. Ondertussen zijn de voedzame eigenschappen

(rijk aan omega 3 en bron van vitamine E) van deze

KIM: “Waarom is deze streek zo geschikt voor de olijfteelt?”

licht bittere vruchten over de hele wereld gekend, wat

SOKRATES: “Het Griekse mediterrane klimaat heeft

ook — gedeeltelijk — hun succes verklaart.

warme zomers en milde winters. Dat is perfect voor

olijfbomen. Hier in Lamia hebben we bovendien de

De verse bio-olijven bij Delhaize zijn afkomstig uit

zee aan de ene en de bergen aan de andere kant. Dit

de meest vruchtbare streken van Griekenland. De

contrast creëert de ideale omstandigheden voor de

Kalamon met haar unieke smaak en zacht vruchtvlees

olijven. Misschien heb je ook gemerkt dat het terrein

groeit bijv. in de Peloponnesos. Deze kwaliteitsolijf

niet plat is. Dat is cruciaal zodat regenwater niet

wordt ook wel de ‘koningin van de olijven’ genoemd.

onder de olijfbomen blijft staan. Het moet makkelijk

pr

Maar het is iets meer naar het noordoosten, in een

weg kunnen vloeien.”

boomgaard nabij Lamia, niet ver van de zee, waar

Sokrates, onze olijvenproducent, met Kim afgesproken

“Om onze bomen te

heeft. Sokrates treedt in de voetsporen van zijn vader

als bezieler van het bescheiden familiebedrijf. De

#

voeden, gebruiken we

olijfteelt is zijn lust en zijn leven. Hij waakt er dag in,

dag uit, over dat de olijfgaarden goed onderhouden

natuurlijke meststoffen

worden en dat ze overvloedig, maar vooral heerlijke

olijven voortbrengen. Het is begin oktober, het

(compost, stalmest …).”

hoogseizoen van de groene olijven. In de boomgaard

zijn de arbeiders druk in de weer (twee per olijfboom)

KM: “Hoe verschilt de teelt van bio-olijven van die

om de vruchten van de bomen te trekken zodat ze

van gewone olijven?”

op grote zeilen op de grond vallen. Kim bekijkt een

SOKRATES: “Op zich gebeurt de olijfteelt al op een heel

N

u

olijfboom van naderbij en vraagt zich af hoe oud die

natuurlijke wijze. We laten de natuur vooral haar

is. “Deze is zo'n 15 jaar oud” legt Sokrates uit. “Hij

werk doen. Maar er zijn twee belangrijke verschillen.

En

heeft nog heel wat mooie jaren voor zich, want een

Om onze bomen te voeden, gebruiken we enkel

olijfboom kan zo'n 30 tot 40 jaar vruchten dragen.”

natuurlijke meststoffen (compost, stalmest ….

We hopen het van harte, want met de zomer voor de

En om de olijfbomen te beschermen tegen insecten

deur denken we spontaan aan al die aperitiefhapjes,

en ziekten, besproeien we de bomen met een

barbecues, salades, tajines en pizza's op het menu!

oplossing van witte klei en zetten we insectenvallen.

Daar komt geen insecticide aan te pas! Veel

KIM PROVO: “Op welke leeftijd beginnen olijfbomen vruchten

olijfboeren wilden het eerst niet geloven, maar het

te dragen?”

rendement is excellent! Trouwens, almaar meer

SOKRATES KORTADOS: “5 jaar nadat we ze planten, hangt

Griekse producenten gaan biologisch telen en dat

er al een kleine hoeveelheid olijven aan. Na 10 jaar

is een goede zaak.”

bereiken de olijfbomen hun volle rendement.

De gemiddelde leeftijd van de bomen in onze

KIM: “Olijven maken deel uit van de nationale gerechten

in Griekenland … Waarom is dat zo?”

olijfgaarden is tussen de 30 en de 40 jaar, maar een

olijfboom kan veel langer meegaan. Als je ze goed

SOKRATES: “Omdat we de beste olijven ter wereld

verzorgt, kunnen de bomen 80 tot 100 jaar lang

hebben natuurlijk (lacht)! Maar vooral omdat olijven

olijven voortbrengen! Een honderdjarige olijfboom

(en olijfolie) rijk aan omega 3 zijn. Dat is volgens ons

is bij ons heel gewoon. We dromen er zelf van om

de beste basis voor een evenwichtige voeding.

ook zo oud te mogen worden!”

Je hebt zeker al gehoord van het befaamde

‘Kretenzische dieet’ met olijven, feta en oregano.

Ed

KIM: “Wat is het verschil tussen groene en zwarte olijven?”

Dat is ons geheim om zo oud te worden als

SOKRATES: “Eigenlijk zijn het dezelfde olijven, maar

de olijfbomen (knipoog)!”

3

id

ed



ps