Delhaize - Folder van 19.06.2020 tot 31.07.2020 - Pagina 48
Hier is pagina 48 van 120 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 19.06.2020 tot 31.07.2020.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
LI
ns
LU GOEBÉZIGER ACHTER DE SCHERMEN
Di
le
ie
‚e olijfboom is heilig in Griekenland. Volgens de
ze worden op een ander moment geplukt. Jonge
mythologie is hij het resultaat van de rivaliteit
olijven hangen groen aan de boom. Je kunt ze in dit
‚
tussen Poseidon en Athena. De boom symboliseert
stadium al plukken en eten. Maar als je ze nog langer
kracht, wijsheid en overvloed en de olijf is de vrucht
laat rijpen, dan worden ze na een vijftiental dagen
van het leven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat
bruin en na een maand zien ze zwart. Net zoals in het
olijven al meer dan 5.000 jaar op de Griekse eettafels
echte leven worden de groentjes rijper met de tijd.”
staan. Ondertussen zijn de voedzame eigenschappen
(rijk aan omega 3 en bron van vitamine E) van deze
KIM: “Waarom is deze streek zo geschikt voor de olijfteelt?”
licht bittere vruchten over de hele wereld gekend, wat
SOKRATES: “Het Griekse mediterrane klimaat heeft
ook — gedeeltelijk — hun succes verklaart.
warme zomers en milde winters. Dat is perfect voor
olijfbomen. Hier in Lamia hebben we bovendien de
De verse bio-olijven bij Delhaize zijn afkomstig uit
zee aan de ene en de bergen aan de andere kant. Dit
de meest vruchtbare streken van Griekenland. De
contrast creëert de ideale omstandigheden voor de
Kalamon met haar unieke smaak en zacht vruchtvlees
olijven. Misschien heb je ook gemerkt dat het terrein
groeit bijv. in de Peloponnesos. Deze kwaliteitsolijf
niet plat is. Dat is cruciaal zodat regenwater niet
wordt ook wel de ‘koningin van de olijven’ genoemd.
onder de olijfbomen blijft staan. Het moet makkelijk
pr
Maar het is iets meer naar het noordoosten, in een
weg kunnen vloeien.”
boomgaard nabij Lamia, niet ver van de zee, waar
Sokrates, onze olijvenproducent, met Kim afgesproken
“Om onze bomen te
heeft. Sokrates treedt in de voetsporen van zijn vader
als bezieler van het bescheiden familiebedrijf. De
#
voeden, gebruiken we
olijfteelt is zijn lust en zijn leven. Hij waakt er dag in,
dag uit, over dat de olijfgaarden goed onderhouden
natuurlijke meststoffen
worden en dat ze overvloedig, maar vooral heerlijke
olijven voortbrengen. Het is begin oktober, het
(compost, stalmest …).”
hoogseizoen van de groene olijven. In de boomgaard
zijn de arbeiders druk in de weer (twee per olijfboom)
KM: “Hoe verschilt de teelt van bio-olijven van die
om de vruchten van de bomen te trekken zodat ze
van gewone olijven?”
op grote zeilen op de grond vallen. Kim bekijkt een
SOKRATES: “Op zich gebeurt de olijfteelt al op een heel
N
u
olijfboom van naderbij en vraagt zich af hoe oud die
natuurlijke wijze. We laten de natuur vooral haar
is. “Deze is zo'n 15 jaar oud” legt Sokrates uit. “Hij
werk doen. Maar er zijn twee belangrijke verschillen.
En
heeft nog heel wat mooie jaren voor zich, want een
Om onze bomen te voeden, gebruiken we enkel
olijfboom kan zo'n 30 tot 40 jaar vruchten dragen.”
natuurlijke meststoffen (compost, stalmest ….
We hopen het van harte, want met de zomer voor de
En om de olijfbomen te beschermen tegen insecten
deur denken we spontaan aan al die aperitiefhapjes,
en ziekten, besproeien we de bomen met een
barbecues, salades, tajines en pizza's op het menu!
oplossing van witte klei en zetten we insectenvallen.
Daar komt geen insecticide aan te pas! Veel
KIM PROVO: “Op welke leeftijd beginnen olijfbomen vruchten
olijfboeren wilden het eerst niet geloven, maar het
te dragen?”
rendement is excellent! Trouwens, almaar meer
SOKRATES KORTADOS: “5 jaar nadat we ze planten, hangt
Griekse producenten gaan biologisch telen en dat
er al een kleine hoeveelheid olijven aan. Na 10 jaar
is een goede zaak.”
bereiken de olijfbomen hun volle rendement.
De gemiddelde leeftijd van de bomen in onze
KIM: “Olijven maken deel uit van de nationale gerechten
in Griekenland … Waarom is dat zo?”
olijfgaarden is tussen de 30 en de 40 jaar, maar een
olijfboom kan veel langer meegaan. Als je ze goed
SOKRATES: “Omdat we de beste olijven ter wereld
verzorgt, kunnen de bomen 80 tot 100 jaar lang
hebben natuurlijk (lacht)! Maar vooral omdat olijven
olijven voortbrengen! Een honderdjarige olijfboom
(en olijfolie) rijk aan omega 3 zijn. Dat is volgens ons
is bij ons heel gewoon. We dromen er zelf van om
de beste basis voor een evenwichtige voeding.
ook zo oud te mogen worden!”
Je hebt zeker al gehoord van het befaamde
‘Kretenzische dieet’ met olijven, feta en oregano.
Ed
KIM: “Wat is het verschil tussen groene en zwarte olijven?”
Dat is ons geheim om zo oud te worden als
SOKRATES: “Eigenlijk zijn het dezelfde olijven, maar
de olijfbomen (knipoog)!”
3
id
ed
€
ps