Delhaize - Folder van 17.06.2021 tot 31.07.2021 - Pagina 68




Hier is pagina 68 van 134 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 17.06.2021 tot 31.07.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

47

>

Pi ONZE PRODUGENTEN ACHTERNA

ln

a

2

+:

wi

L À

Pi

“Dag Hans. Hoe ben je eigenlijk in de tomaten gerold?”

|

HANS VAN 600L: “Ik kom uit een tuinbouwersfamilie. Fruit en groenten kweken

>

zit al 4 generaties in ons bloed. In het begin wou ik in de voetstappen van mijn

vader treden en ook aardbeien telen. Maar na een goed gesprek met onze

verkoopdirecteur hebben Karin en ik onze toekomstvisie helemaal omgegooid.

ke

We besloten om voor onze passie te kiezen: tomaten! En ik kan je zeggen

dat in 1987, toen we onze eerste serre zetten (onder de naam Benteltom),

FA

de tomatenkweek allesbehalve vanzelfsprekend was in België. Maar doorheen

de jaren hebben we samen onze kennis en kunde aanzienlijk aangescherpt”

8

“Zijn de Kempen een goede streek om tomaten te kweken?”

HANS: “De Kempen zijn misschien niet de allerbeste plek voor tomaten, maar

het is hier zeker geschikt. We hebben minder hete temperaturen dan in

AN

I

zuidelijke landen en minder extreem koude winters dan in noordelijke of

oostelijke contreien.”

CA

PN

L

LS

“Binnen de coöperatieve is jouw serre een beetje het ‘laboratorium’ …”

HANS: “Inderdaad. Ik bezoek meerdere keren per jaar zaadproducenten om te

é

zien wat ze in de aanbieding hebben. Ik selecteer dan de soorten die me het

interessantste lijken, vooral wat betreft de smaak. Maar tegelijk houd ik ook

S

rekening met de kwaliteit, de kleur en de vorm. Bij Den Berk Délice willen we

en

a

de lekkerste tomaten kweken die je op de markt kunt vinden. Daarom leggen

we de lat heel hoog voor onze selectie. Elke soort is immers anders en ik leer

|

A ad

nog elke dag bij. Drie jaar geleden wist ik bijv. nog niet eens dat er een zwarte

tomaat — de YOOM — bestond. Maar uiteindelijk ben ik trots op al onze soorten!”

He

|

u

ur

it

“Wij dragen ecologie hoog

|

+



in het vaandel.”

ds

“Wat is jouw geheim om zo’n lekkere tomaten te kweken?”

asf

de

HANS: “Het geheim zit hem in 34 jaar ervaring en gedrevenheid voor de

tomatenteelt. Het is eigenlijk een combinatie van verschillende factoren. Zoals ik

mu

SCHE

je al vertelde, begint het met de doordachte keuze van de variëteiten. Vervolgens

experimenteer ik een beetje met de planten tijdens de groei. Ik geef ze

bijvoorbeeld zout water, of ik zorg voor extreme temperatuurverschillen tussen

dag en nacht. Ik heb soms wat medelijden met mijn planten … maar ze worden

HOE BEWAAR JE ZE?

er wel sterk van en de tomaten krijgen zo een vollere smaak.”



Vooral niet in de koelkast, want

de koude verandert hun smaak!

“Wat zijn de voordelen van de serreteelt?”

HANS: “Er zijn er heel wat. In de serre kunnen we de perfecte omstandigheden

Leg je tomaten eerder in je

=

creëren wat betreft licht, verluchting, vochtigheid, irrigatie … Daardoor kunnen

\

voorraadruimte of op je werkblad

in de keuken — dat staat nog

we (zo goed als) het hele jaar door verrukkelijke tomaten kweken, zelfs in

België. De serre beschermt onze planten ook tegen schadelijke invloeden van

oc ‚ook.

buitenaf zoals vervuiling, schadelijke insecten en grondziekten. We hebben

meer controle over de teelt. Om al te hoge temperaturen in de serre tegen te

gaan, bijv. tijdens een hittegolf, activeren we het sproeisysteem op het dak

1 HANDVOL =*

om de planten verfrissing te bieden en de luchtvochtigheid op te drijven. Zo

= |

kerstomaten

vermijden we dat de hitte de kwaliteit van de tomaten aantast.”

Komt overeen met 1 portie van de

“Een tomaatliefhebber heeft waarschijnlijk een favoriet tomatengerecht, niet?”

5 aanbevolen porties ‘groenten en

HANS: “Zeker! Als er in een restaurant tomaat-garnaal op het menu staat, dan kan

fruit per dag, En de kids zijn er

ik niet aan de verleiding weerstaan.”

verzot op.

CE

68