Delhaize - Folder van 17.06.2021 tot 31.07.2021 - Pagina 68
Hier is pagina 68 van 134 pagina's van de Delhaize folder, geldig van 17.06.2021 tot 31.07.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48
49
50
51
52
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
81
82
83
84
85
86
87
88
89
90
91
92
93
94
95
96
97
98
99
100
101
102
103
104
105
106
107
108
109
110
111
112
113
114
115
116
117
118
119
120
121
122
123
124
125
126
127
128
129
130
131
132
133
134
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
47
>
Pi ONZE PRODUGENTEN ACHTERNA
ln
a
2
+:
wi
L À
Pi
“Dag Hans. Hoe ben je eigenlijk in de tomaten gerold?”
|
HANS VAN 600L: “Ik kom uit een tuinbouwersfamilie. Fruit en groenten kweken
>
zit al 4 generaties in ons bloed. In het begin wou ik in de voetstappen van mijn
vader treden en ook aardbeien telen. Maar na een goed gesprek met onze
verkoopdirecteur hebben Karin en ik onze toekomstvisie helemaal omgegooid.
ke
We besloten om voor onze passie te kiezen: tomaten! En ik kan je zeggen
dat in 1987, toen we onze eerste serre zetten (onder de naam Benteltom),
FA
de tomatenkweek allesbehalve vanzelfsprekend was in België. Maar doorheen
de jaren hebben we samen onze kennis en kunde aanzienlijk aangescherpt”
8
“Zijn de Kempen een goede streek om tomaten te kweken?”
HANS: “De Kempen zijn misschien niet de allerbeste plek voor tomaten, maar
het is hier zeker geschikt. We hebben minder hete temperaturen dan in
AN
I
zuidelijke landen en minder extreem koude winters dan in noordelijke of
oostelijke contreien.”
CA
PN
L
LS
“Binnen de coöperatieve is jouw serre een beetje het ‘laboratorium’ …”
HANS: “Inderdaad. Ik bezoek meerdere keren per jaar zaadproducenten om te
é
zien wat ze in de aanbieding hebben. Ik selecteer dan de soorten die me het
interessantste lijken, vooral wat betreft de smaak. Maar tegelijk houd ik ook
S
rekening met de kwaliteit, de kleur en de vorm. Bij Den Berk Délice willen we
en
a
de lekkerste tomaten kweken die je op de markt kunt vinden. Daarom leggen
we de lat heel hoog voor onze selectie. Elke soort is immers anders en ik leer
|
A ad
nog elke dag bij. Drie jaar geleden wist ik bijv. nog niet eens dat er een zwarte
tomaat — de YOOM — bestond. Maar uiteindelijk ben ik trots op al onze soorten!”
He
|
u
ur
it
“Wij dragen ecologie hoog
|
+
“
in het vaandel.”
ds
“Wat is jouw geheim om zo’n lekkere tomaten te kweken?”
asf
de
HANS: “Het geheim zit hem in 34 jaar ervaring en gedrevenheid voor de
tomatenteelt. Het is eigenlijk een combinatie van verschillende factoren. Zoals ik
mu
SCHE
je al vertelde, begint het met de doordachte keuze van de variëteiten. Vervolgens
experimenteer ik een beetje met de planten tijdens de groei. Ik geef ze
bijvoorbeeld zout water, of ik zorg voor extreme temperatuurverschillen tussen
dag en nacht. Ik heb soms wat medelijden met mijn planten … maar ze worden
HOE BEWAAR JE ZE?
er wel sterk van en de tomaten krijgen zo een vollere smaak.”
€
Vooral niet in de koelkast, want
de koude verandert hun smaak!
“Wat zijn de voordelen van de serreteelt?”
HANS: “Er zijn er heel wat. In de serre kunnen we de perfecte omstandigheden
Leg je tomaten eerder in je
=
creëren wat betreft licht, verluchting, vochtigheid, irrigatie … Daardoor kunnen
\
voorraadruimte of op je werkblad
in de keuken — dat staat nog
we (zo goed als) het hele jaar door verrukkelijke tomaten kweken, zelfs in
België. De serre beschermt onze planten ook tegen schadelijke invloeden van
oc ‚ook.
buitenaf zoals vervuiling, schadelijke insecten en grondziekten. We hebben
meer controle over de teelt. Om al te hoge temperaturen in de serre tegen te
gaan, bijv. tijdens een hittegolf, activeren we het sproeisysteem op het dak
1 HANDVOL =*
om de planten verfrissing te bieden en de luchtvochtigheid op te drijven. Zo
= |
kerstomaten
vermijden we dat de hitte de kwaliteit van de tomaten aantast.”
Komt overeen met 1 portie van de
“Een tomaatliefhebber heeft waarschijnlijk een favoriet tomatengerecht, niet?”
5 aanbevolen porties ‘groenten en
HANS: “Zeker! Als er in een restaurant tomaat-garnaal op het menu staat, dan kan
fruit per dag, En de kids zijn er
ik niet aan de verleiding weerstaan.”
verzot op.
CE
68