Colruyt - Folder van 02.06.2021 tot 15.06.2021 - Pagina 7
Hier is pagina 7 van 8 pagina's van de Colruyt folder, geldig van 02.06.2021 tot 15.06.2021.
Pagina :
1
2
3
4
5
6
7
8
Volgende Pagina
Andere inhoud van deze pagina
Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.
ca
&
FEN
N
x.
Bes
ar
IS
SS
LS
eg
&
=
PN
er
a
N
Al
SE
à
5
DA
N
RE
=
Ee
D
SA
EN
N
Re?
a
es
DI
>
7
en
I
en
Bere,
|
erh
a
ge
7
RS
N
EN
Ne
=
VS
ik
RS
N
Es
4
N
Exclusi
Fr
7
A
I?
x
en:
KU
=
A
EE
6
de
M
en.
a
Aula
Chimay
ZA,
ea
7
Mi
Ea
Grande Réserve 2019
donker trappistenbier
10,5 % vol 75 cl
==
A
4
>
2,39€
16,79 «
Grande Réserve, trappistenbier van grote klasse
Al sinds 1862 worden de bekende Chimay-bieren gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Scourmont, een oase van rust in
een landelijk stukje Henegouwen. Het allereerste brouwsel was Chimay Rood, ook wel ‘Première’ genoemd. In de loop der
jaren volgden nog drie andere bieren: Chimay Tripel ‘Cinq Cents’, Chimay Goud en Chimay Blauw ‘Grande Réserve’. Sinds
2015 brouwt de abdij een speciale editie van de Grande Réserve, vergist op houten vaten. De smaak varieert van jaar tot jaar,
naargelang het gebruikte vat. Voor de editie van 2019 was dat eikenhout.
In 1850 stuurden de trappisten van Westvleteren
=
17 monniken naar Chimay om zich daar te
|
73
vestigen op een domein van 40 ha, gelegen op
de Mont du Secours. De gronden waren een
Ni
u
N
A
geschenk van prins Joseph van Chimay, die de
streek nieuw leven wou inblazen. De monniken
fl
Hi
en
maakten het land vruchtbaar en stichtten er
N
97 ©
de Notre-Dame de Scourmont, een abdij
van de Orde der Cisterciënzers van de Strikte
ha
Observantie. Twaalf jaar later brouwden ze hun
a
eerste bier, en in 1876 zag de eerste halfharde
Chimay-kaas het daglicht.
Eeuwenoud vakmanschap
Drievoudige vergisting
Opnieuw eik voor de editie van 2019
Om de benaming trappist te mogen gebruiken,
In 1947 kwam de befaamde Chimay Blauw uit.
Vier jaar na de eerste editie kiest de abdij
moet een abdij aan drie voorwaarden voldoen.
Pater Théodore isoleerde toen een giststam, die
‘opnieuw voor 100 % eik. Het resultaat is een
De producten moeten binnen de muren van
tot op de dag van vandaag gebruikt wordt, zowel
sterk donker bier met een heerlijk aroma van
de abdij of in de directe omgeving worden
voor de eerste als de tweede vergisting op
vanille, sinaasappel en karamel, aangevuld met
gemaakt. De productie gebeurt onder toezicht
fles. Chimay Blauw is een ideaal bewaarbier,
lichte accenten van kamille, granaatappel en
van de monniken en het grootste deel van de
vandaar ook de stempel ‘Grande Reserve’ op
amandellikeur. In de mond herkent u abrikoos,
inkomsten is bestemd voor sociale projecten.
de 75-d fles. “Als u hem goed bewaart in de
gekonfif fruit en romige mokka. De afdronk is
Notre-Dame de Scourmont telt vandaag
kelder, is hij over 15 à 20 jaar nog altjd goed”,
kruidig met een verfrissende toets van groene
nog 12 monniken en is een van de laatste
verzekert Fabrice Bordon, ambassadeur bier en
appel.
14 trappistenabdijen ter wereld.
kaas van Chimay.
Deze limited edition is exclusief verkrijgbaar
Voor de vier Chimay-bieren gebruiken de
In 2015 lanceerde de abdij de speciale editie
bij Colruyt. Het ideale cadeau voor elke
monniken al sinds 1862 water uit het
bierliefhebber!
Grande Reserve 100 % eik. Ze greep daarbij
ondergrondse bekken onder de abdij. Na
terug naar een eeuwenoude, ambachtelijke
het kookproces gaat het brouwsel naar de
methode: een tweede vergisting op houten
vergistingstanks waar na 3 à 5 dagen de eerste
vaten. Dit donkere bier vergist 5 à 6 maanden
vergisting op gang komt. Tien dagen later wordt
in vaten van Amerikaanse en Franse eik.
het bier gebotteld en vergist het nog een keer
Daarna gaat het op fles, waar het een derde
in de fles. Aan die tweede vergisting heeft het
vergisting krijgt. Het bleek een schot in de
2
bier zijn natuurlijke schuim te danken.
roos. De eiken vaten werden het jaar erop
hergebruikt en ze kregen het gezelschap van
ke }
Ep
2 % cognacvaten. In 2017 en 2018 volgden
2)
respectievelijk rum- en whiskyvaten.
7
Ah
Ed
1
Tip van Jo
FE
Onze biersommelier
U)
4)
=
‘Een stukje Chimay-kaas past perfect bij dit volle,
en
1
SS
romige bier met een uitgesproken smaak. Maar hij is
N
-
ae
ook heerlijk op zichzelf, bijvoorbeeld als digestief”
Bier met liefde gebrouwen, me
sk Met 2 xTRA
++ Bij Colruyt en in sommige speciaalzaken.