Colruyt - Folder van 02.06.2021 tot 15.06.2021 - Pagina 7




Hier is pagina 7 van 8 pagina's van de Colruyt folder, geldig van 02.06.2021 tot 15.06.2021.



Pagina : 1 2 3 4 5 6 7 8
Volgende Pagina



Andere inhoud van deze pagina

Deze tekst wordt automatisch gegenereerd, dus deze kan fouten bevatten.

ca

&

FEN

N

x.

Bes

ar

IS

SS

LS

eg

&

=

PN

er

a

N

Al

SE

à

5

DA

N

RE

=

Ee

D

SA

EN

N

Re?

a

es

DI

>

7

en

I

en

Bere,

|

erh

a

ge

7

RS

N

EN

Ne

=

VS

ik

RS

N

Es

4

N

Exclusi

Fr

7

A

I?

x

en:

KU

=

A

EE

6

de

M

en.

a

Aula

Chimay

ZA,

ea

7

Mi

Ea

Grande Réserve 2019

donker trappistenbier

10,5 % vol 75 cl

==

A

4

>

2,39€

16,79 «

Grande Réserve, trappistenbier van grote klasse

Al sinds 1862 worden de bekende Chimay-bieren gebrouwen in de abdij Notre-Dame de Scourmont, een oase van rust in

een landelijk stukje Henegouwen. Het allereerste brouwsel was Chimay Rood, ook wel ‘Première’ genoemd. In de loop der

jaren volgden nog drie andere bieren: Chimay Tripel ‘Cinq Cents’, Chimay Goud en Chimay Blauw ‘Grande Réserve’. Sinds

2015 brouwt de abdij een speciale editie van de Grande Réserve, vergist op houten vaten. De smaak varieert van jaar tot jaar,

naargelang het gebruikte vat. Voor de editie van 2019 was dat eikenhout.

In 1850 stuurden de trappisten van Westvleteren

=

17 monniken naar Chimay om zich daar te

|

73

vestigen op een domein van 40 ha, gelegen op

de Mont du Secours. De gronden waren een

Ni

u

N

A

geschenk van prins Joseph van Chimay, die de

streek nieuw leven wou inblazen. De monniken

fl

Hi

en

maakten het land vruchtbaar en stichtten er

N

97 ©

de Notre-Dame de Scourmont, een abdij

van de Orde der Cisterciënzers van de Strikte

ha

Observantie. Twaalf jaar later brouwden ze hun

a

eerste bier, en in 1876 zag de eerste halfharde

Chimay-kaas het daglicht.

Eeuwenoud vakmanschap

Drievoudige vergisting

Opnieuw eik voor de editie van 2019

Om de benaming trappist te mogen gebruiken,

In 1947 kwam de befaamde Chimay Blauw uit.

Vier jaar na de eerste editie kiest de abdij

moet een abdij aan drie voorwaarden voldoen.

Pater Théodore isoleerde toen een giststam, die

‘opnieuw voor 100 % eik. Het resultaat is een

De producten moeten binnen de muren van

tot op de dag van vandaag gebruikt wordt, zowel

sterk donker bier met een heerlijk aroma van

de abdij of in de directe omgeving worden

voor de eerste als de tweede vergisting op

vanille, sinaasappel en karamel, aangevuld met

gemaakt. De productie gebeurt onder toezicht

fles. Chimay Blauw is een ideaal bewaarbier,

lichte accenten van kamille, granaatappel en

van de monniken en het grootste deel van de

vandaar ook de stempel ‘Grande Reserve’ op

amandellikeur. In de mond herkent u abrikoos,

inkomsten is bestemd voor sociale projecten.

de 75-d fles. “Als u hem goed bewaart in de

gekonfif fruit en romige mokka. De afdronk is

Notre-Dame de Scourmont telt vandaag

kelder, is hij over 15 à 20 jaar nog altjd goed”,

kruidig met een verfrissende toets van groene

nog 12 monniken en is een van de laatste

verzekert Fabrice Bordon, ambassadeur bier en

appel.

14 trappistenabdijen ter wereld.

kaas van Chimay.

Deze limited edition is exclusief verkrijgbaar

Voor de vier Chimay-bieren gebruiken de

In 2015 lanceerde de abdij de speciale editie

bij Colruyt. Het ideale cadeau voor elke

monniken al sinds 1862 water uit het

bierliefhebber!

Grande Reserve 100 % eik. Ze greep daarbij

ondergrondse bekken onder de abdij. Na

terug naar een eeuwenoude, ambachtelijke

het kookproces gaat het brouwsel naar de

methode: een tweede vergisting op houten

vergistingstanks waar na 3 à 5 dagen de eerste

vaten. Dit donkere bier vergist 5 à 6 maanden

vergisting op gang komt. Tien dagen later wordt

in vaten van Amerikaanse en Franse eik.

het bier gebotteld en vergist het nog een keer

Daarna gaat het op fles, waar het een derde

in de fles. Aan die tweede vergisting heeft het

vergisting krijgt. Het bleek een schot in de

2

bier zijn natuurlijke schuim te danken.

roos. De eiken vaten werden het jaar erop

hergebruikt en ze kregen het gezelschap van

ke }

Ep

2 % cognacvaten. In 2017 en 2018 volgden

2)

respectievelijk rum- en whiskyvaten.

7

Ah

Ed

1

Tip van Jo

FE

Onze biersommelier

U)

4)

=

‘Een stukje Chimay-kaas past perfect bij dit volle,

en

1

SS

romige bier met een uitgesproken smaak. Maar hij is

N

-

ae

ook heerlijk op zichzelf, bijvoorbeeld als digestief”

Bier met liefde gebrouwen, me

sk Met 2 xTRA

++ Bij Colruyt en in sommige speciaalzaken.