Vijf tips voor het ophangen van kunst aan de muurHet zal je niet verbazen dat veel mensen van kunst in huis houden. Het is een geweldige manier om je persoonlijkheid en creativiteit vast te leggen en jezelf uit te drukken op je muur met hulpmiddelen zoals verfkleur, een speciaal kunstwerk, kunst aan de muur die bij je favoriete meubelstuk past, en meer. Zo zou je bijvoorbeeld ook een wereldkaart kunnen kopen via https://www.photowall.nl/canvas/kaarten-vlaggen/wereldkaarten, wat alsmaar alleen maar populairder wordt in België. Helaas kan hierbij wel een probleem aan het licht komen. Het kunstwerk moet namelijk goed opgehangen worden. In dit artikel vind je een paar tips die je hierbij zullen helpen.

Schuw de salonstijl niet

De look in salonstijl voor kunst aan de muur zou een van de meest aanbeden en bewonderde kenmerken van een ruimte kunnen zijn, als het niet zo intimiderend was! Hoe creëer je een look die je mooi vindt zonder een hoop extra gaten in je muur te maken? Het arrangement moet echt naar je persoonlijke smaak zijn, maar vergeet niet om de algemene richtlijnen te volgen die later worden genoemd in dit artikel. Salonstijl werkt als inspiratie ook het beste wanneer je meerdere soorten wandkleden mixt en matcht, van schilderijen tot prints tot foto's tot tekststukken tot wandsculpturen!

Hang kunst op ooghoogte

De meeste mensen hebben de neiging om kunstwerken te hoog op te hangen. Als je één stukje informatie uit dit artikel haalt, laat het dan dit zijn: 145 centimeter in het midden. Dit betekent dat het midden van je kunstwerk 145 centimeter van de vloer moet zijn. Deze 145 centimeter standaard vertegenwoordigt de gemiddelde menselijke ooghoogte en wordt regelmatig als standaard gebruikt in veel galeries en musea. Het zorgt ook voor balans in huis omdat al je kunst een visuele middenlijn zal delen. Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel: als je echt lage plafonds hebt, verdeel dan de verticale lengte van je muur in vieren en hang je kunst in het derde kwadrant op van de vloer. 

Vermijd keukenkitsch

We weten niet hoe het met jou zit, maar als we in de keuken aan het koken zijn, is het laatste wat we aan onze muur willen zien een kunstzinnige vertolking van verse, bedauwde asperges bestrooid met Parmezaanse kaas. Het is een beetje overdreven, en laten we eerlijk zijn, het kunstwerk zal er waarschijnlijk beter uitzien dan onze thuisgerechten. Dus wat voor soort kunst verdient een plek in de keuken? Experts raden vintage of moderne stukken aan, afhankelijk van het keukenontwerp. Een extra tip: Als je kunstwerken in de keuken wilt hebben, pas dan op dat je deze niet ergens ophangt waar ze door water of hitte kunnen beschadigen.

Blijf van de muren af

Heb je geen tijd of geduld voor een fotowand in salonstijl? Ontwerp anders en plaats wanddecoratie op onverwachte plekken, zoals bijvoorbeeld in je thuiskantoor. Beperk je niet tot muren! Zwevende wandplanken zijn de nieuwe fotowand! Probeer meerdere stukken in lagen te leggen voor een interessante en multidimensionale benadering. En als je een heel groot kunstwerk hebt, overweeg dan om het tegen de muur te zetten in plaats van het op te hangen voor een meer ontspannen en eigentijdse look.

Gebruik de algemene regels

Als je met een kunstcollectie werkt, is het belangrijk om die collectie of galerij als één stuk te behandelen om een ​​evenwichtige look te krijgen. Zorg er allereerst voor dat je collectie niet te groot en niet te klein is in verhouding tot je bank of dressoir. We willen hier het precies juiste effect: het kunstwerk moet tweederde van de grootte van de bank of het dressoir zijn. Als je meerdere stukken in een groep hangt, zorg er dan voor dat de zwaardere stukken linksonder zitten en de lichtere stukken rechtsboven met daartussen middelgrote stukken. Of, als je een groot stuk en een paar kleinere stukken hebt, hang het grote stuk in het midden als een brandpunt en ga vanaf daar verder met de kleinere kunstwerken.