5 tips voor je eigen thuiskantoorZit jij ook dagelijks van thuis uit te werken dankzij het coronavirus? Het is zeker gemakkelijk om vanuit je bed die eerste mailtjes te lezen, met je kat op schoot die meeting te leiden en ondertussen nog even de was in te steken. Maar is toegeven aan die ‘luxe’ wel een goed idee?

Daarnaast heb je misschien nog een partner, huisdieren en/of kinderen rondlopen thuis. Het wordt soms moeilijk om je hoofd erbij te houden, niet? Deze tips zorgen ervoor dat thuiswerk voor jou een stuk aangenamer, gezonder en productiever wordt.

1. Baken je werkplek en werktijd af 

Thuiswerk wordt in steeds meer bedrijven gezien als de nieuwe norm. Meetings worden gehouden op Skype, Zoom of Meet, je wordt dagelijks overspoeld met berichten op Slack of Discord en de e-mails blijven dag en nacht binnenstromen. Wat je job ook is, het is belangrijk om je werktijd af te bakenen en op tijd pauze te nemen! Zorg bijvoorbeeld dat je maximaal in blokken van 2 uur werkt en op tijd aan je dag begint, zodat je niet te laat moet doorwerken. 

Ook waar je werkt is belangrijk. Het is misschien fijn om vanuit de zetel wat e-mails te beantwoorden, maar het is een beter idee om een kleine kantoorruimte in te richten, waar jij je helemaal aan je werk kan wijden. Buiten die ruimte is het dan tijd voor ontspanning. 

2. Maak je werkruimte gezellig en productief 

Heb jij een extra kamer in huis? Perfect, deze kun je inrichten als jouw eigen kantoortje thuis. Heb je dat niet? Geen probleem. Zorg dan gewoon voor een opgeruimd plekje in huis met zo weinig mogelijk afleiding. 

Jij kent jezelf natuurlijk best. Heb jij een volledig kantoor nodig om productief te kunnen zijn, of zijn een bureau, stoel en laptop voldoende voor jou? Wat je voorkeur ook is, bij Havic's kantoormeubelen kan jij jouw ideale kantoorinrichting kiezen.

3. Zorg voor een ergonomisch geheel

Heb jij last van rug- en nekklachten? Dan stop je best met werken vanuit je zetel of je bed. Het voelt misschien comfortabel, maar een ergonomische houding is een must als je zonder klachten vlot wil kunnen werken. Gelukkig hoef je daar geen dure kantoormeubelen voor aan te schaffen. Door je scherm, muis, stoel- en bureauhoogte juist in te stellen, vermijd je al heel wat druk op jouw rug, schouders en nek. 

4. Houd het gezond

Zorg dat zowel je houding, je routine en je voeding en beweging goed in balans zijn. Probeer de dag dan ook te beginnen met een stevig ontbijt, neem op tijd pauze om de benen te strekken, drink wat water tussen die koffies door en plan een uurtje beweging in tijdens de lunchpauze of na het werk. Je zal je gegarandeerd beter in je vel voelen na een suffe dag op het werk!

5. Vind de balans in huis 

Heb jij thuis kinderen, een partner en/of huisdieren rondlopen? Het is misschien grappig om meetings te houden met je hond of kat in beeld, maar het kan ook moeilijk zijn om je te concentreren als je kinderen telkens komen vragen om met hen te spelen.

Met kids is het belangrijk om structuur aan te brengen in je dag. Probeer zo goed mogelijk een school- of werkdag na te bootsen. Dat kan je doen door je kleinste(n) aan te leren wanneer het alleen-tijd is en wanneer het samen-tijd is. Samen kunnen jullie tanden poetsen, eten maken of een spelletje spelen. Alleen moeten ze dan leren om zich bezig te houden met allerlei activiteiten: een kamp bouwen, puzzelen, tekenen, …