Wat is intellectuele eigendom en hoe bescherm je het in België?



Je hebt wel eens van intellectueel eigendom gehoord om je heen. Laatst ging het op een verjaardag nog erover dat een ondernemer dat had vastgelegd. Sindskort ben je ook ondernemer geworden en je bent heel benieuwd of je ook intellectueel eigendom hebt. En als je dat dan al hebt, hoe bescherm je dat in België? In dit artikel leer je alles over intellectueel eigendom, zodat je als ondernemer goed beschermd bent tegen alles wat jij creëert. Want wat is intellectuele eigendom nou eigenlijk? 

Wat is intellectueel eigendom?

Intellectueel eigendom zijn de rechten die jij hebt op de dingen die jij bedenkt. Zoals het woord het al zegt, zijn de dingen die jij bedenkt eigendom van jou. Dat betekent dat anderen dit niet zomaar mogen kopiëren of bewerken bijvoorbeeld. We kunnen intellectueel eigendom onderverdelen in: auteursrecht en industrieel eigendom. 

Het auteursrecht 

Auteursrecht hoef je niet aan te vragen en is gratis. Je krijgt dit automatisch als je werk voorzien is van een persoonlijke stempel. Je hebt hierdoor het recht om je eigen werk te publiceren en te reproduceren. Anderen mogen niets aan jouw werk veranderen zonder jouw toestemming. Ook publiceren of reproduceren onder hun eigen naam is niet toegestaan.

Een ander voordeel is dat auteursrecht blijft bestaan tot 70 jaar na jouw dood. Onder auteursrecht vallen bijvoorbeeld: gedichten, gebruiksaanwijzingen, foto’s, logo’s, huisstijlen, liedjes, films en computerprogramma’s. 

Het industrieel eigendom

Onder industrieel eigendom vallen weer 6 verschillende rechten, namelijk: merkenrecht, modelrecht, handelsnaamrecht, chipsrecht, kwekersrecht en octrooirecht. Hierbij geldt bij merkenrecht dat niemand jouw merknaam mag gebruiken als je deze geregistreerd hebt.  

Ga je producten verkopen? Dan wil je modelrecht aanvragen. Hiermee bescherm je het uiterlijk van de producten die je maakt. Het gaat hier om: de versiering, omtrek, lijnen, vormen, kleuren, texturen en materialen van je tekeningen en modellen. 

Met het handelsnaamrecht bescherm je de handelsnaam van je onderneming. De enige voorwaarde is dat je wel de handelsnaam moet gebruiken en klanten je daaraan herkennen. Dit recht geeft je de mogelijkheid dat niemand anders in dezelfde sector een bedrijf op kan richten met dezelfde naam. 

Intellectueel eigendom beschermen 

Als je jouw intellectueel eigendom wil vastleggen dan kun je dat doen via https://www.intellectueeleigendom.be/. Zij begeleiden en helpen je bij je intellectuele eigendom beschermen. Je hebt ten eerste verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Wil jij jouw merknaam beschermen in de Benelux, in de Europese Unie of wereldwijd? 

Het is ook goed om er rekening mee te houden dat je bedrijf gezond moet blijven. Uiteraard hoop je aan de start van je onderneming nooit failliet te gaan, maar helaas heb je dat niet altijd in de hand. Het meest verstandige is om een besloten vennootschap of holding te kiezen als rechtsvorm. Mocht je bedrijf dan wel failliet gaan, dan kun je het intellectueel eigendom niet verliezen. Je moet de rechtsvorm wel veranderen als je bedrijf nog financieel gezond is. Uiteraard kun je ook meteen voor een besloten vennootschap kiezen indien dat mogelijk is. 

Houd er ook rekening mee dat je niet alles kunt beschermen. Zo kunnen een idee, concept of methode niet beschermd worden. Als je het idee niet uitwerkt, dan kan iemand anders dat idee voor een product of dienst uitwerken en gebruiken onder zijn eigen naam. 

Het is echt heel belangrijk voor jouw bedrijf om je IE in België te beschermen. Er zijn namelijk al genoeg concurrenten in elke branche. Alhoewel concurrentie goed is, is het ook goed om jouw bedrijf in jouw branche te beschermen. Daarom is het handelsnaamrecht zo belangrijk. Bij de andere rechten geldt dat je jouw eigen werk moet beschermen. Anders kunnen concurrenten verdienen aan alles wat jij hebt bedacht en hard voor hebt gewerkt en dat is gewoon heel zonde.