Thuiswerken in corona tijden: Alles voor een rustige werkplekWe leven in een bijzondere tijd. Door het coronavirus is er veel veranderd. Zo geldt voor veel beroepen, dat mensen opeens thuis moeten werken. Terwijl, dit voorheen niet mogelijk leek te zijn. Maar, we leven nu in het nieuwe ‘normaal’, waarbij thuiswerken ook een groot begrip is. Maar, hoe richt je nou een ideale werkplek in? Hoe zorg je ervoor dat je niet gestoord wordt door kids? En, hoe kun je nou net zo veel werk verzetten als op kantoor? We geven allerlei tips in dit artikel. 

 

  1. Maak een aparte werkplek

Het is belangrijk dat je met jouw werkplek zo ver mogelijk van de woonkamer af zit. Hierdoor kun je je beter concentreren, want je zit afgesloten van de rest van het gezin. Dat kan ertoe leiden dat je meer werk kunt verzetten, omdat je minder snel gestoord wordt. Maar, even belangrijk is dat je de deur achter je dicht kunt trekken. Op die manier sluit je je werkdag echt af. Binnen de muren van die werkkamer, mag je aan werk denken, daar buiten ben je weer moeder/vader/vriendin of vriend. Is er geen aparte kamer in het huis meer vrij? Dan kun je ook gebruik maken van kamerschermen. Op die manier kun jij toch werk & privé gescheiden houden. Lees hier onder andere de voordelen van zo’n scherm. 

 

  1. Tijd voor de inrichting

Aangezien de corona crisis al een tijd de gemoederen bezig houdt, is het van belang om een goede werkplek in te richten. Met een laptopje aan de eetkamertafel houd je geen weken vol. Dat kan ten eerste voor concentratieproblemen zorgen, zoals je hierboven hebt gelezen. Maar, het kan ook zorgen voor lichamelijke klachten op den duur. De eetkamertafel is namelijk niet afgestemd op jouw lengte. Zorg er daarom te allen tijde voor dat bureaus en bureaustoelen verstelbaar zijn, zodat deze op jouw lengte kunnen worden versteld. 

 

  1. Vraag een vergoeding 

De corona crisis heeft op heel veel zaken invloed. Het ene bedrijf wordt harder getroffen dan het andere en de overheid probeert dan ook steun te bieden. Ook jij als werknemer, kunt indirect steun krijgen. Je kunt namelijk de extra kosten die jij maakt laten vergoeden door jouw werkgever. Denk bijvoorbeeld aan de extra kosten van energie, telefoon en internet. Maar, ook de aanschaf van jouw thuiswerkplek kan vergoed worden. Weet jouw werkgever hier niks vanaf? Wijs hem dan hier op. 

 

  1. Beweeg voldoende

Beweging is altijd goed. Maar, we weten ook dat genoeg beweging er vaak bij in schiet als je een kantoorbaan hebt. We spenderen dan gemiddeld 8 uur aan een bureau en staan alleen op voor een bakje koffie of een wc-bezoek. De koffiemachine is thuis waarschijnlijk dichterbij, waardoor je ook minder beweegt. Ga daarom in de pauze lekker naar buiten om een frisse neus te halen. Neem bijvoorbeeld een take-away koffie mee van de plaatselijke bakker of ga juist een grote ronde lopen met de hond. Op die manier kun je ook even je zinnen verzetten en aan wat anders denken dan het werk. Die computer thuis loopt echt niet weg! 

 

  1. De ultieme tip

Wil je juist meer beweging in huis zelf? Dan heb ik de ultieme tip: schaf een zit-sta bureau aan. Deze bureaus kun je sowieso verstellen, dus arbo-technisch zit het wel goed. Daarnaast, zorgt zo’n bureau ervoor dat je vaker van je bureau wegloopt. Het is niet zo’n hoge drempel om in staande houding iets te pakken. Als je achter je bureau zit, neig je er bijvoorbeeld minder naar om boven een wasje te draaien. Als je staat te werken, doe je dat sneller en heb je automatisch meer beweging. Daarnaast, is het goed voor je rug en schouders om regelmatig te staan. En wat denk je van het tegengaan van obesitas? Bovendien ben je ook productiever als je in staande houding achter je computer werkt. De kans op een middagdip is ook veel kleiner. Of te wel, heel veel voordelen!