Duurzaam shoppen in 5 stappenDe opwarming van de aarde, plasticvervuiling, blikjes en sigarettenpeuken in de hoek van een Brusselse straat, het zijn allemaal zaken die ons bezighouden. We zien steeds meer het nut in van zuinig om te springen met onze grondstoffen en op een duurzame manier ons leven verder te zetten. Zo kan onze planeet ook binnen 100-tal jaar nog bewoonbaar blijven voor mens en dier. We willen hierin allen ons steentje bijdragen, en dat kan op een heel makkelijke manier. We geven je 5 simpele tips om duurzamer te shoppen.

Denk na voordat je iets koopt

Stel jezelf de vraag of je iets echt nodig hebt. Is het echt nodig om dit product in de winkel te halen of kan het ook online besteld worden? Overbodige productie lijdt tot meer vervuiling van de aarde, ook het rijden van en naar winkels draagt hieraan bij. Je kan dan beter met het openbaar vervoer naar de stad of het product thuis laten leveren. 1 vrachtwagen verbruikt namelijk minder dan 100 auto’s. 

Online shoppen vergt discipline

Als je online wil shoppen om zo minder uitstoot de lucht in te sturen, moet je wel rekening houden met een aantal factoren. Zo is het uur van bestelling belangrijk. Als je ’s avonds laat nog besteld kunnen transporteurs hun pakketten minder goed bundelen wat lijdt tot meer rondrijden en dus ook tot meer uitstoot. Je kan bijvoorbeeld kiezen om je pakketjes te laten leveren in je dichtstbijzijnde afhaalpunt, als iedereen dit doet beperk je de uitstoot van schadelijke gassen enorm! Moest je toch beslissen om je pakketje thuis te laten leveren, zorg dan dat je zeker thuis bent en vermijd retours zo veel mogelijk!

Koop Belgisch

Vele van onze producten zijn afkomstig uit het buitenland. Producten komen zelfs per schip, vliegtuig of trein uit andere continenten, met als gevolg een hoge uitstoot. Neem nu fruit als voorbeeld. Waarom moet je per se een banaan uit Midden-Amerika eten? Een gewone Belgische peer of appel kan ook smaken!

Bekijk eens tweedehands producten

Heb je je al eens afgevraagd wat er tweedehands wel niet allemaal te koop is? Dagelijks plaatsen mensen zoekertjes op sites met tweedehands producten die nog in perfecte staat zijn. Buiten je eigen portemonnee heeft ook de natuur hier baad bij.

Koop producten met duurzame labels

Een groot deel van de vervuiling  gebeurt al tijdens het produceren zelf. Kies daarom voor producten met een duurzaam productielabel hierdoor ben je zeker dat de productie op een eerlijke manier is verlopen voor mens, dier en natuur en dat schadelijke stoffen zo veel mogelijk vermeden werden.

Zo zie je maar dat je op een heel simpele manier al je steentje kan bijdragen. Makkelijk hé!