De winkels gaan weer open: zo bereid je je voorNu we de piek van het coronavirus hebben bereikt, begint de overheid aan een exitplan. Daaronder valt ook de heropening van sommige winkels en doe-het-zelf-centra. Uiteraard kunnen we nog niet meteen als voordien lekker gaan shoppen of met het hele gezin naar de supermarkt. Er zullen eerst heel wat regels zijn waaraan we ons moeten houden om meer besmettingen van het virus te voorkomen. Wij vatten even kort samen hoe je je kan voorbereiden op jouw eerste bezoek aan een winkel.

Thuis

Je voorbereiding op je bezoek naar een doe-het-zelf-zaak of tuincentra begint al van thuis uit. Bij de versoepelingen van de COVID-19 maatregelen is het belangrijk dat je steeds een mondmasker draagt als je naar openbare plaatsen gaat. Zorg er dus voor dat je er eentje aan hebt tijdens je winkelbezoek. Wil je extra voorzorgen nemen? Was dan zeker een tweetal minuten je handen of draag handschoenen. Bij vele winkels is er ook een mogelijkheid om je handen te laten desinfecteren voor je binnengaat, maak daar zeker gebruik van.

Misschien kunnen we binnen enkele weken opnieuw met het hele gezin boodschappen gaan doen of nieuwe planten uitkiezen in een tuincentra, maar nu is het best om op je eentje naar de winkel te gaan. Hoe minder mensen in de winkel hoe makkelijker het is om de voorgeschreven afstand van 1,5 meter te behouden.

Heb je maar één iets nodig? Bekijk dan toch eens de online webshop. Misschien vind je daar wel wat je zoekt. Is iets niet duidelijk of heb je een specifiek formaat nodig van een bepaald product? Bel dan naar de winkel, medewerkers kunnen je waarschijnlijk al een stuk verder helpen en het is ook heel wat veiliger dan naar de winkel gaan. 

In de winkel 

Je gedrag in de winkel is misschien wel het belangrijkst, zorg ervoor dat je altijd de voorgeschreven afstand van 1,5 meter behoudt. Wat je hierbij kan helpen is het nemen van een winkelkar. Die is al een meter lang, dus zorgt voor een minimumafstand. Winkel op je gemak, maar zorg ervoor dat je al een idee hebt van wat je nodig hebt. Je doet er momenteel niemand een plezier mee om richtingloos door de winkel te slenteren.
 

Neem ook enkel vast wat je nodig hebt, zeker als je geen handschoenen draagt. Het klinkt misschien een beetje grof, maar ontwijk mensen die je hoort hoesten of snotteren. Je beschermt er niet enkel jezelf mee maar ook je naasten. Als je uiteindelijk je boodschappen hebt verzameld kan je naar de kassa gaan. Houd ook daar je afstand en raak medewerkers zo min mogelijk aan. Als het kan, betaal dan het liefst met een betaalkaart, dat is namelijk een stuk hygiënischer dan cash geld.