Veilig online shoppen? Niet zonder deze 7 tips!



Online shoppen is niet meer weg te denken uit ons leven. Je kan goede deals scoren, makkelijk vergelijken en je hoeft je huis niet uit want alles wordt tot bij je deur geleverd. Te mooi om waar te zijn? Soms wel, er  verschuilen zich namelijk heel wat oplichters op het web. Maar onder het motto ‘better safe than sorry’ geven we je graag 7 tips mee om veilig online te shoppen.

1. Te mooi om waar te zijn: nep

Een nieuwe televisie voor € 50, gratis kleding of gsm met 99% korting. Dat je online goede koopjes kan doen weten we allemaal. Echter is er soms gezond verstand nodig om niet in de val te trappen. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook te mooi om waard te zijn. Laat je dus niet verleiden door spotgoedkope producten met een hoge waarde. Vooral op tweedehands websites dien je hier voorzichtig mee te zijn. Meestal wordt fraude toegepast op elektronica. 

2. Lees webshop beoordelingen

Nieuwe webshop ontdek? Of koop je bij een verdeler als Amazon, Wish of E-bay? Dan kan je de webshop onderzoeken. Bekijk de beoordelingen en feedback van de webshop om na te gaan of deze werkelijk te vertrouwen is. Kan je geen beoordelingen vinden? Probeer dan eerst te googlen. Kan je niks vinden? Doe het dan niet!

3. Weet met wie je zaken doet

Als aansluiting op tip 2, kunnen we je aanraden om in het achterhoofd te houden, dat zowel webwinkels als gewone winkels dezelfde regels dienen te volgen. Je kan deze regels gerust vinden op het internet. Kijk of de webshop een keurmerk heeft, of er een eventuele fysieke winkel is waar je kan binnenstappen en of ze geregistreerd zijn.

4. Lees de algemene verkoopvoorwaarden

Om een kat in een zak, of addertje onder het gras te vermijden, is het altijd aangeraden om de algemene verkoopvoorwaarden door te nemen. Deze moeten verplicht gepubliceerd staan op de website van de handelaar. Je hebt er vooral baat bij om de voorwaarden omtrent (ter)betaling, levering en terugzending door te nemen. Check voor je aankoop zeker de volgende punten:
- Moet be bijbetalen om je aankoop op te laten sturen?
- Wanneer moet je betalen? Voor of na de aankoop?
- Kan je jouw pakket traceren eens je het hebt besteld?
- Heb je garantie?
- Mag je je pakket terugsturen? Onder welke voorwaarden?

5. Let op keurmerken

Als je een keurmerk ziet, zit je altijd veilig! Net zoals gewone winkels hebben ook webshops keurmerken. De webshops die effectief een keurmerk dragen, zijn dus zeker te vertrouwen. Er is een hele hoop aan deze keurmerken die je garanderen dat de website voldoet aan alle wetten en regels, en bovendien je privacy respecteren.

6. Betaal veilig

Een online betaling brengt altijd extra risico met zich mee. Ken je PayPal al? Dit kan een ideale oplossing zijn indien je toch met oplichter te maken zou hebben. Dit is een intermediair tussen verkoper en koper. Doe je toch een gewone of VISA betaling? Controleer dan of je betaling veilig gebeurt. Je zal worden doorverbonden tijdens het uitvoeren van je betaling naar SSL of Secure Sockets Layer. Dit zorgt voor een beveiligde verbinding. Heb je het betalingsscherm nog nooit eerder gezien? Vertrouw het dan niet!

7. Garantie

Stel je hebt een nieuwe gsm besteld, nadat je hem even hebt gebruikt merk je dat er iets niet klopt. Je scherm blijft haperen, je smartphone laadt niet op etc. Jammer genoeg heb je niet nagekeken of je garantie had op je aankoop. Pech! € 300 in de vuilbak of een hele hoop aan reparatiekosten. Dit wil je niet meemaken. Bekijk daarom ALTIJD of je garantie hebt op het artikel dat je wil aankopen. Vaak heb je bij de meeste webshops ook garantie net als in gewone winkels.