Maaltijdcheques binnenkort alleen nog maar voor voedingMaaltijdcheques, iedereen kent ze wel. Het is een zegen van onze werkgevers. Boodschappen zijn vaak een grote hap uit je budget. Gemiddeld geeft ieder gezin zo'n € 400 per maand uit aan boodschappen. Iedereen moet eten en drinken, dus deze kost kunnen we niet vermijden. Dankzij de maaltijdcheques is een supermarkt bezoekje alvast minder pijnlijk. Een hele winkelkar vol verschillende producten kon tot op heden nog, maar vanaf binnenkort kan je enkel nog voeding betalen met je maaltijdcheques.

Waarom?

Volgens de wet mogen enkel voedingsmiddelen betaald worden met maaltijdcheques. In de praktijk wordt deze regel niet altijd correct toegepast in de supermarkt. Veel niet-voedingsproducten worden nog altijd afgerekend met maaltijdcheques.  Je kent het wel, je haalt al je boodschappen in slechts één winkel. Behalve voeding, zal je vermoedelijk ook wat verzorgingsproducten, schoonmaakmateriaal en andere ‘niet-voeding’ in je winkelkar hebben liggen. Toch kan je tot op heden alles gewoonweg betalen met je maaltijdcheques. Maar, euh… het heet toch maaltijdcheques voor een reden? Make-up doekjes of toiletpapier zijn nog altijd niet eetbaar.

Wat?

VIA (de koepel van uitgevers van maaltijdcheques, red.) beslist om strenger toe te zien op de correcte naleving van deze regels. Het is echter niet voor de hand liggend om dit 100 procent correct te doen. Daarom werd er een deadline afgesproken, om de winkels en hun kassasystemen succesvol aan te passen. Door de corona crisis zit er wat vertraging op het proces, maar uitstel is geen afstel. Want de deadline werd uiteindelijk in september gelegd.”

Waar en wanneer?

Vanaf 1 september zal je supermarkt uitje met maaltijdcheque er alvast anders uitzien bij Colruyt. De dag van vandaag word je bij de kassa geholpen door een kassier(ster). De manuele controle van je boodschappen, zal binnenkort vervangen worden door een geautomatiseerde proces. Ook Delhaize, Spar, Okay en Bio-Planet  zullen dit nieuwe systeem toepassen. Of andere winkelketens zich hier ook bij zullen aansluiten, kunnen we nog niet bevestigen.